Правозахисник: Ув'язнені в тюрмах працюють за 15-25 грн на місяць

27 березня 14:41

Ув'язнені в тюрмах отримують за свою працю дуже низьку винагороду - 100-200 грн на місяць, з яких після відрахувань у засудженого залишається, як правило, 15-25 грн.

 

Правозахисники стурбовані зростанням за останні два роки кількості ув'язнених в Україні. Про це повідомив голова правління правозахисної організації «Донецький Меморіал» Олександр Букалов на брифінгу в Києві, 27 березня.

«За два останні роки, за даними Державної пенітенціарної служби, кількість засуджених зросла, зокрема в 2011 році, порівняно з попереднім, на тисячу засуджених. Якщо з 2001 року спостерігалося зменшення кількості ув'язнених, то зараз вона збільшується, і це є тривожною тенденцією», - сказав він, зауваживши, що лише в минулому році з СІЗО було звільнено після рішення судів 14 тис. 314 осіб, з яких майже 6 тисяч отримали покарання, не пов'язані з позбавленням волі.

Продовжуючи тему, Букалов зауважив, що за останній рік в українських установах, які підпорядковані ДПтСУ, зросла кількість суїцидів, що не залежать від хвороб засуджених - з 44 у 2010 році до 59 випадків.

Крім того, як зауважив правозахисник, менше половини засуджених у колоніях працевлаштовані, однак ті, які мають роботу, отримують за неї дуже низьку винагороду - в місяць 100-200 грн, з яких після відрахувань у засудженого залишається, як правило, 15-25 грн.

У контексті цього Букалов зауважив, що в колоніях відсутнє соціальне страхування, пенсійне забезпечення, що є дискримінацією.

Як повідомлялося, в лютому 500 ув'язнених Бердянської виправної колонії N 77, оголосили голодування. Перевірка виявила, що адміністрація установи змушувала ув'язнених працювати на вулиці в 20-ти градусний мороз. Крім того, люди працювали замість передбачених 8-ми годин у день по 12 годин, отримуючи оплату, яка обчислюється лише десятками гривень. !zn

Читайте також:

У 2011 році мільйон українців постраждали від насильства в міліції

П'ятсот ув'язнених Бердянської колонії оголосили голодування через тортури

Перевірка підтвердила знущання над ув'язненими в Бердянській колонії

Уповноважений з прав став жертвою уповноважених з інтересів