Православні та греко-католики святкують Трійцю

03 червня 06:59

На Трійцю в Україні прийнято прикрашати зеленню свої будинки. Зелений тиждень наші предки відзначали задовго до прийняття християнства, і ці традиції тісно переплелися.

 

У неділю, 3 червня, православні та греко-католики України святкують День Святої Трійці.

Трійця (П'ятидесятниця) - один з головних двунадесятих (дванадцяти) церковних свят, відзначається на п'ятдесятий день після Великодня. Її святкування встановлено на честь зішестя Святого Духа на апостолів у вигляді вогненних язиків.

За переказами, сповнившись Святого Духа, Петро та інші апостоли почали славити Бога різними мовами, яких раніше не знали. Це так вразило людей (в більшості своїй юдеїв), що багато хто увірував в Христа, і в той же день близько трьох тисяч осіб взяли хрещення. З тих пір число християн з кожним днем ​​збільшувалося.

Свято Трійці, по суті, є днем ​​встановлення Церкви Христової. На П'ятидесятницю у віруючих прийнято зривати гілочки берези - символ життя, приходити з ними до церкви або просто ставити у вазу березовий букет, додаючи до нього будь-які квіти.

В Україні свято Трійці тісно пов'язане з проводами весни і зустріччю літа - Зеленими святами, які українці відзначали ще до приходу християнства. Тиждень перед Трійцею називається «зеленим», «клечальним» або «русальним», а три дні перед Трійцею і три дні після неї власне і носять назву Зеленого тижня. Під час Зелених свят цвіте овес, люди прикрашають зеленню і квітами свої будинки, дівчата плетуть вінки. А ще, за повір'ями, у цей час прокидаються мерці і виходять з води русалки. !zn

Читайте також:

Свято Трійці: Слово і мова


Русалчин очіпок

На Трійцю в Києві буде близько 20°