Половину українців не беруть на роботу через вік

16 липня 13:28

На роботу не беруть як «занадто» молодих, так і «занадто» старих. Більш ніж у половині інтернет-оголошень містяться вікові обмеження. Лише кожен десятий українець намагався боротися проти вікової дискримінації.

 

В Україні існує дискримінація при працевлаштуванні за віковою ознакою. Про це на прес-конференції розповіли соціальний психолог Віктор Пушкар та експерт Харківського інституту соціальних досліджень Марія Колоколова.

Пушкар, зокрема, навів дані соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, згідно з яким 49,9% респондентів вважають, що в Україні існують прояви дискримінації, і майже половина з таких респондентів назвали саме обмеження прав громадян за віковою ознакою.

«Практика відмови в прийомі на посаду надто молодих позбавляє їх можливості навчитись працювати. Занадто «старим», тобто людям після 50, 40 або навіть 30 років відмовляють у прийомі на роботу, бо тими, хто має досвід роботи, важче керувати маніпулятивними методами, нав'язувати безглузді прояви корпоративної лояльності», - додав Пушкар.

У свою чергу Колоколова зазначила, що в Україні близько третини безробітних складають люди у віці від 40 до 59 років. «Представники саме цієї вікової категорії мають найбільший життєвий і професійний досвід, але через низку причин часто виявляються «за бортом» ринку праці. Людям старше 45 років дуже складно працевлаштуватися, тим більше офіційно, тому часто їм доводиться погоджуватися на низькооплачувану роботу, не маючи ніяких трудових договорів, пільг, соціальних пакетів, оплачуваних відпусток», - повідомила вона.

За її словами, згідно з даними дослідження, проведеного Харківським інститутом соціальних досліджень, вікові обмеження містяться у 15% газетних оголошень і у 58% інтернет-оголошень. «Також було визначено, в межах якого віку людям легше знайти бажану роботу - від 23 до 39 років. У той же час лише 9,7% з тих, хто стикався у своєму професійному житті з проявами вікової дискримінації, намагалися боротися за свої права. Інші ж - 90,3% не робили нічого», - повідомила Колоколова. !zn

Читайте також:

5 млн українців працюють нелегально, - Азаров

Більшість українців - проти спроб дискримінації за регіональною ознакою

За останні півроку українці стали шукати роботу на 30% частіше

Регіонали визнали, що у влади немає можливостей працевлаштовувати українців