Після розпаду СРСР Каддафі пропонував Назарбаєву створити першу мусульманську атомну бомбу

29 листопада 09:09

Заступник Генсека ООН і колишній міністр закордонних справ Казахстану розповів про лист Муаммара Каддафі, який лідер Лівії направив казахстанському президенту у 1992 році.

 

Колишній лівійський лідер Муаммар Каддафі, вбитий повстанцями у жовтні 2011 року, на початку 1990-х пропонував президентові Казахстану Нурсултану Назарбаєву зберегти на території пострадянської республіки ядерні арсенали, аби використовувати їх в якості «першої мусульманської атомної бомби».

Про це розповів колишній глава МЗС Казахстану, а нині заступник Генерального секретаря ООН Касим-Жомарт Токаєв.

«Запам'яталося кілька епізодів з драматичної історії молодої держави. На початку 1992 року в МЗС за дипломатичними каналами надійшов лист на ім'я президента Казахстану від лідера лівійської революції Муамара Каддафі, який пропонував зберегти на території країни ядерні арсенали в якості першої мусульманської, як він писав, атомної бомби, і обіцяв виділити багатомільярдну допомогу для її утримання» , - розповів він.

За словами Токаєва, це послання напевно зберігається в архівах. Він запропонував оприлюднити його, «щоб сучасники і майбутні покоління політиків і вчених могли б краще розуміти динаміку того складного часу».

Як відомо, у радянські часи на території Семипалатинського полігону у Казахстані зберігалася найсучасніша на той момент ядерна зброя.

З 1949 по 1989 рік на полігоні було здійснено не менше 468 ядерних випробувань, в яких було висаджено не менше 616 ядерних і термоядерних пристроїв. 29 серпня 1991 за рішенням казахстанської влади Семипалатинський ядерний полігон був закритий. !zn

Читайте також:

ЗМІ з'ясували, хто зрадив і «замовив» Муаммара Каддафі

Назарбаєву встановили прижиттєвий пам’ятник з крилами за спиною

Розсекречено проект: США збиралися влаштувати ядерний вибух на Місяці для залякування СРСР

Джон Кеннеді хотів розв'язати Третю світову війну, а також вбити Кастро і Че Гевару