Після нового закону полудень на Західну Україну буде приходити о 13:30

21 вересня 06:15

Українські астрономи виступили проти рішення Верховної Ради не переводити годинник.

 

За їхніми словами, літній час не відповідає астрономічному, тим часом зимовий-збігається з київським сонячним (полудень наступає, коли сонце в зеніті).

«Дуже сильно зрушиться полудень на годиннику від фактичного. Ми штучно «від'їжджаємо» на 1000 км на схід, і якщо для Харкова це означає на практиці зсув усього на півгодини, то Західна Україна зустрічатиме полудень о 13:30. І тепер всю зиму українці будуть вставати ні світ ні зоря», - сказав газеті «Сегодня» доцент кафедри астрономії Інституту астрономії при ХАУ Дмитро Станкевич.

За його словами, більшість країн Європи як і раніше будуть переводити стрілки двічі на рік, і різниця в часі з ними буде плаваючою - дві години влітку, три - взимку.

Російські колеги підтримують українців, свого часу вони протестували проти скасування переходу на зимовий час, але до них не прислухалися і навіть не пояснили, навіщо знадобився саме літній режим.

«Відправляли лист президенту, але отримали якусь незрозумілу відповідь. Тепер зима в Росії буде жахливо темною, зазвичай у Москві сутеніло близько 16:00, а тепер буде сутеніти з третьої години дня. Головна незручність - діти будуть затемна вставати і йти потемки в школи і садки», - розповіла виданню доктор фізико-математичних наук Інституту астрономії РАН Лідія Рихлова.

З проблемами можуть зіткнутися і авіакомпанії, яким доведеться узгоджувати нові графіки з аеропортами світу. За словами помічника гендиректора «Аеросвіту» Сергія Куцого доведеться або коригувати графіки прибуття і відправлення з України, що буде менш зручно для українських пасажирів, або звернутися в 50 аеропортів світу з запитами на зміну тисяч слотів.

«І не факт, що ми отримаємо позитивні відповіді ..., оскільки рішення було прийнято з легкістю за 40 днів до переходу на новий час», - сказав Куций.

Раніше ZN.UA повідомляло, що Верховна Рада 20 вересня підтримала проект постанови № 8330 «Про зміну порядку обчислення часу на території України», ініційований народним депутатом Олегом Надошею (фракція Партії регіонів).

У своєму виступі голова ВР Володимир Литвин повідомив, що витрати бюджету при відмові від річного/зимового часу складуть 300 млн грн.

Першою скасувала переведення стрілок Росія, за нею слідом Білорусь, пояснивши своє рішення членством у Митному союзі.