Під Радою сотні журналістів протестують проти закону про наклеп

01 жовтня 08:24

Під будівлею комітетів Верховної Ради України зібралися представники ЗМІ, які виступають за скасування законопроекту про наклеп, проголосованого в першому читанні. Учасники акції тримають в руках білі транспаранти і плакати без написів як символ того, що у них відбирають свободу слова.

 

Під будівлею комітетів Верховної Ради України зібралися кілька сотень журналістів з Києва і регіонів, які виступають за скасування законопроекту про наклеп, проголосованого в першому читанні.

Журналісти тримають у руках білі транспаранти і плакати без тексту як символ того, що у них відбирають їхнє слово. Представники ЗМІ вимагають від лідерів фракцій та голів комітетів на сьогоднішньому засіданні погоджувальної ради Верховної Ради прийняти рішення про те, щоб завтра на розгляд парламенту було внесено постанову про скасування голосування в першому читанні.

Нагадаємо, друковане «Дзеркало тижня. Україна» приєдналося до «білого» протесту проти закону про наклеп, і свіжий номер видання вийшов з напівпорожньою обкладинкою і закликом прийти 1 жовтня під будівлю комітетів Ради з білими транспарантами.

В рамках Всеукраїнської акції протесту проти ухвалення закону про наклеп «Захисти своє право знати. Скажи ні закону про наклеп», що стартувала 25 вересня, 11 українських друкованих видань вийшли з порожніми обкладинками, ще 3 - розмістили на них зображення чорного банера «захисти своє право знати».

Як повідомлялося, 18 вересня парламент прийняв цей законопроект у першому читанні. Автор законопроекту, депутат від Партії регіонів Віталій Журавський заявив, що при підготовці документа він використовував європейський досвід.

25 вересня Журавський запропонував Верховній Раді скасувати прийнятий в першому читанні відповідний законопроект. Він зареєстрував в парламенті проект постанови про скасування рішення про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини. !zn

Читайте також:

Україномовна Вікіпедія розпочала безстрокову акцію протесту проти закону про наклеп

Журналісти Білорусі «на своєму гіркому досвіді» застерегли українських колег

Партія регіонів вирішила відкликати закон про наклеп