Перший канал опинився на межі банкрутства, - профспілка

15 листопада 13:35

Міністерство фінансів через суд вимагає від державного телеканалу сплати 25 млн гривень. Ці кошти мають піти на погашення кредиту, наданого НТКУ ще у 1996 році з бюджету. Керівництво НТКУ стверджує, що виділити таку суму немає можливості.

 

Профспілка Національної телекомпанії України заявляє про те, що НТКУ опинилася на межі банкрутства, через яке трудовий колектив може втратити роботу. Про це йдеться у зверненні профспілки, повідомляє «Телекритика».

Профспілка стверджує, що їй стало відомо про позов Міністерства фінансів до НТКУ з вимогою до державному телеканалу сплати 25 млн гривень. Ці кошти мають піти на погашення кредиту, наданого НТКУ ще у 1996 році з державного бюджету в рамках співпраці України та Японії.

Співробітники Першого національного просять українські ЗМІ звернути увагу на ситуацію на телеканалі.

За інформацією видання, японський кредит брався у 1996 році на суму 13, 5 млн доларів на закупівлю технічного обладнання, яке зараз є вже застарілим.

Генеральний директор телекомпанії Єгор Бенкендорф зазначив, що це питання буде вирішене найближчим часом. За його словами, згідно з домовленостями, частину так званого «японського кредиту» повинна була сплатити НТКУ за рахунок власних коштів, а частину - Міністерство фінансів в рамках фінансування державних телерадіокомпаній.

«Серед безлічі інших боргів, що дісталися в спадок від моїх попередників, знаходилася і частина кредиту, яка повинна була погашатися за рахунок коштів НТКУ, але протягом усього мого керівництва компанією ми планомірно знаходили кошти для погашення своєї частини кредиту і до кінця 2012 року плануємо погасити її повністю», - запевнив він.

Однак, за словами Єгора Бенкендорфа, виникли непорозуміння з іншою частиною згаданого кредиту, яку мала відшкодувати держава.

«Формально схема погашення повинна була б виглядати наступним чином: Мінфін виділяє НТКУ необхідну суму з державного бюджету і вказує, на що саме повинні піти ці кошти, а НТКУ після фактичного отримання цієї суми повертає її назад в державний бюджет. Така схема повернення була спочатку визначена у відповідному розпорядженні Кабінету Міністрів України. Замість цього, в результаті непорозуміння, держава через суд фактично повісила другу частину кредиту знову на НТКУ, додала до цієї суми пеню і вимагає повернення цих коштів вже найближчим часом», - повідомив Бенкендорф.

Сума, яка можуть стягнути з НТКУ, за його словами, перевищує 23 млн гривень. Виділити таку суму, у НТКУ немає можливості, і вона сподівається знайти спільну мову з урядом. !zn

Читайте також:

На українському телебаченні з’являться нові маркування сцен сексу і насильства (ФОТО)

Нацрада впевнена, що деякі телеканали перейдуть на російську

Нацкомісія з моралі проведе засідання, присвячене «шкоді» американських мультфільмів