Перецедент Дем'янюка. Німеччина збирається посадити близько тисячі охоронців концтаборів

05 жовтня 12:37

Влада Німеччини відновила розслідування декількох сотень кримінальних справ проти ймовірних нацистських злочинців: колишніх охоронців концтаборів і членів каральних загонів СС.

 

Приводом для цього послужила справа колишнього охоронця табору Собібор українця Івана Дем'янюка, який у травні цього року отримав п'ять років тюрми. Суд вважає, що оскільки Дем'янюк був охоронцем табору смерті, він в будь-якому випадку брав участь у вбивствах ув'язнених. Таким чином, вперше нацистський злочинець був засуджений без прямих доказів його особистої участі у вбивствах конкретних людей.

Тепер прокуратура вважає, що зможе притягти до відповідальності на аналогічних процесах близько 1 тис. осіб, які в даний час проживають як у Німеччині, так і за кордоном. Оскільки всім обвинуваченим далеко за 80, влада не збирається чекати, чим закінчиться розгляд апеляції у справі Дем'янюка. «Ми не хочемо чекати надто довго, ми вже почали розслідування», - сказав Associated Press прокурор Курт Шрімм.

Тим часом голова Центру Симона Візенталя Ефраїм Зурофф повідомив, що у найближчі два місяці його організація почне нову кампанію проти нацистських злочинців, які залишилися живими. За його словами, справа І.Дем'янюка відкрила можливості для тих процесів, які раніше вважалися неможливими. Йдеться про притягнення до відповідальності як мінімум кількох десятків колишніх охоронців таборів смерті і членів айнзатцгруп.

Як писало ZN.UA, у січні 2011р. іспанський суддя Ісмаель Морено пред'явив офіційне звинувачення у злочинах проти людяності 90-річному уродженцеві України Івану Дем'янюку.

Дем'янюка підозрюють у причетності до загибелі 60 іспанців у концтаборі Флоссенбюрг, в якому він, імовірно, служив охоронцем під час Другої світової війни.

Морено також видав міжнародний ордер на арешт Дем'янюка, який спрямовано німецькій владі.

12 травня мюнхенський суд визнав І.Дем'янюка винним у причетності до вбивства більше 27 тисяч євреїв у концтаборі під час Другої світової війни і засудив його 5 років тюремного ув'язнення.

Львівська обласна рада звернулася до президента і прем'єр-міністру України, спікера Верховної Ради, МЗС і голові Всесвітнього конгресу українців з проханням захистити українця Івана Дем'янюка. Депутати Львівської обласної ради вважають, що вирок для Івана Дем'янюка є дискредитацією українців в очах світової громадськості, перекладанням провини за військові злочини на Україну, найбільш постраждалу під час Другої світової війни.