Перемога сепаратистів на виборах в канадському Квебеку призвела до розстрілу з вбивством

05 вересня 08:40

У Монреалі трагічним інцидентом затьмарилося святкування перемоги Квебекської партії на виборах в однойменній провінції Канади. Озброєний чоловік відкрив вогонь у натовпі людей, перед якими виступала лідер переможців. У результаті стрілянини один чоловік був убитий і ще один поранений - він знаходиться в критичному стані.

 

Святкування перемоги на виборах у канадському Квебеку обернулося для сепаратистів трагедією: під час виступу лідера ліво-національної соціал-демократичної Квебекської партії невідомий відкрив вогонь. В результаті одна людина загинула і одна отримала серйозні поранення. Сама лідер сепаратистів Полін Маруа не постраждала.

Поліція вже заарештувала чоловіка, який влаштував стрілянину. Вдалося з'ясувати, що на святкову вечірку сепаратистів у франкомовному Квебеку зловмисник зайшов з чорного входу. Про мотиви злочинця поки нічого невідомо. Також невідомо, як близько він встиг підібратися до Маруа.

Звуки пострілів пролунали в середині промови жінки-політика з приводу перемоги на виборах. Охоронці швидко повели Маруа зі сцени. Одночасно з цим поліція затримала 50-річного чоловіка, який кричав: "англомовні прокидаються!"

Через деякий час Маруа знову вийшла на сцену і взяла слово. Вона не стала продовжувати перервану промову, попросивши своїх прихильників спокійно розійтися.

Жінку-політика вперше в історії обрано головою Квебека: на цій посаді Моруа планує домагатися суверенітету Квебека по відношенню до решти Канади. Дев'ять років до цього в провінції правили ліберали, які розчарували виборців.

У політичній програмі сепаратистів головне місце займає питання мови і культури франкомовного Квебека і його інтеграція з рештою Канади. Згідно з соцопитуванням, 80% жителів Квебека вважають себе утисненими в правах, відчувають дискримінацію в галузі мови і економічну експлуатацію з боку англомовних провінцій. !zn

Читайте також:

МЗС поскаржився, що Канада не робить кроків до спрощення візового режиму з Україною

Двомовність: погляд із Канади

Канада почала розгін

«Над Канадою небо синє...», а під ним - золотиста УКРАЇНСЬКА ПШЕНИЦЯ