Пентагон буде судитися з автором скандальних мемуарів про ліквідацію бін Ладена

05 вересня 09:48

У Пентагоні вважають, що інформація, яка з'явилася в мемуарах, про підготовку морських піхотинців і деталі операції зі знищення бін Ладена ставить під загрозу як спецназівців і членів їхніх сімей, так і долю майбутніх спецоперацій.

 

Книга «Непростий день» про ліквідацію лідера «Аль-Каїди» Усами бін Ладена, написана колишнім бійцем елітного американського підрозділу «морських котиків» Меттом Біссонеттом, містить таємну інформацію. Юристи Пентагону готуються подати на автора книги до суду. Однак забороняти публікацію мемуарів уряд США не має наміру.

Прес-секретар Пентагону Джордж Літтл на прес-конференції повідомив, що військовому відомстві і раніше вивчають правовий аспект публікації - юристи повинні вирішити, чи буде притягнутий до відповідальності автор скандальних мемуарів. Але судячи з того, що секретна інформація вже виявлена, очевидно, судовий позов Пентагон таки подасть.

У той же час, прес-секретар Пентагону зазначив, що відомство не намагалося зупинити вихід у світ книги на цьому тижні, тому що на це просто не було часу. Адже сигнальні екземпляри книги вже були раніше поширені агентами видавця. Зараз Пентагон також не робить ніяких кроків, щоб зупинити продаж книги, підкреслив Літтл.

- Учасник вбивства бін Ладена розплвів шокуючі подробиці, що суперечать офіційній версії Пентагону

Літтл назвав оприлюднену Біссонеттом інформацію про спецоперацію «чутливою і секретною». Представник Пентагону назвав безвідповідальною подібну поведінку, що ставить під загрозу національну безпеку і людські життя.

Покарання в цьому разі колишньому спецназівцю буде залежати від того, якої міри важливості секрети їм були розкриті. Рішення з приводу позову буде прийнято в найближчі кілька тижнів. Юристи вже повідомили Біссонетту, що він порушив дві угоди про нерозголошення, підписані ним при виході у відставку з військової служби у квітні 2012 року.

У свою чергу, контр-адмірал Шон Пібас, який очолює Naval Special Warfare Command, зазначив, що інформація, яка з'явилася в мемуарах, про підготовку морських піхотинців і деталі операції зі знищення бін Ладена ставить під загрозу як спецназівців і членів їхніх сімей, так і долю майбутніх спецоперацій.

Співавтор Метта Біссонетта, Кеві Морер, напередодні заявив, що спецназівець не збирався повідомляти широкій публіці відомості, які могли б зірвати майбутні місії «котиків» або поставити під загрозу життя і здоров'я його колишніх колег.

Відзначимо, що 4 вересня «Непростий день», що вийшов тиражем 575 тисяч екземплярів, опинився на першому місці у списку бестселерів найбільшого у світі інтернет-магазину Amazon.com.

У книзі спростовується офіційна версія Білого дому про знищення «терориста №1». Так, всупереч твердженням Пентагона, автор - безпосередній учасник операції по знищенню бін Ладена - пише, що терорист вже був при смерті, коли «морські котики» увірвалися в його спальню. Він також спростував повідомлення про затяжний штурм маєтку бін Ладена і перестрілку: «Весь рейд представили, наче поганий бойовик». !zn

Читайте також:

В Інтернеті з'явився запис нового глави «Аль-Каїди» про «людяність» бін Ладена

ЦРУ організувало фальшиву вакцинацію, щоб отримати ДНК членів сім'ї бін Ладена

«Аль-Каїда» обрала нового лідера