Папа римський оскаржив канонічну дату народження Ісуса Христа

22 листопада 10:02

У новій книзі папи римського висловлюється думка, що Ісус народився на кілька років раніше, ніж прийнято вважати. «Помилка», на думку понтифіка, була зроблена в VI столітті нашої ери основоположником літочислення від Різдва Христового римським абатом Діонісієм Малим.

 

У новій книзі папи римського Бенедикта XVI - останньому томі трилогії «Ісус з Назарету», міститься твердження, що весь християнський календар заснований на прорахунку. Книга, присвячена роздумам над дитинством Христа і видана тиражем в мільйон примірників, з'явилася минулої середи на прилавках книжкових магазинів у 50 країнах.

Одне з міркувань понтифіка стосується того, що, на думку глави Римсько-католицької церкви, Ісус народився на кілька років раніше, ніж прийнято вважати.

«Помилка», вважає понтифік, була зроблена в VI столітті нашої ери основоположником літочислення від Різдва Христового (або від початку нашої ери) - римським абатом Діонісієм Малим.

«Розрахунок початку нашого календаря, заснованого на дату народження Ісуса, - був зроблений Діонісієм Малим, який допустив помилку у своїх розрахунках на кілька років», - написав Папа.

«Фактична дата народження Ісуса була на кілька років раніше», сказано в книзі.

Як зазначає у своїй публікації британська газета The Daily Telegraph, твердження, що християнський календар заснований на невірній вихідній даті, не нове. Багато істориків вважають, що Ісус народився у проміжку між 7-м і 2-м роком до нашої ери.

Однак вражає той факт, що сумніви з приводу одного з наріжних каменів християнської традиції були підняті лідером Церкви, яка об'єднує мільярд католиків світу, підкреслює видання.

Діонісій Малий, який народився у Східній Європі (сьогодні він є святим Румунської православної церкви), склав за дорученням Папи римського Іоанна I в 525 р. великодні таблиці. Відмовившись від тодішнього літочислення, розпочатого від першого року правління жорстокого гонителя християн римського імператора Діоклетіана, Діонісій запропонував нову систему рахування років. При цьому він виходив з того, що з Євангелія від Луки Ісусу, коли він починав свою проповідницьку діяльність, було близько 30 років і що розіп'ятий він був у переддень іудейського Великодня в часи імператора Тіберіу. Використовуючи вже методику числень дат Великодня (з урахуванням сонячного і місячного календарів), яка уже існувала, Діонісій Малий встановив, що Воскресіння Ісуса Христа випадає на 25 березня 31 року від його Різдва.

У VIII-IX ст. літочислення, введене Діонісієм Малим, широко поширилося в країнах Західної Європи.

Крім роздумів над датою появи на світ Спасителя світу Папа у своїй новій книзі пише і про традиції сцени Різдва Христового. За його словами, під час Народження Ісуса не було биків, ослів та інших тварин, які часто зображуються на різдвяних картинах.

Крім того, понтифік відкидаючи аргументи деяких вчених, які заявляють, що Ісус народився в Назареті, а не у Вифлеємі.

Нагадаємо, що ще до виходу останнього тому трилогії у світ ватиканська прес-служба повідомляла, що мета книги - «наблизити читачів до особи і послань Ісуса». У Ватикані підкреслювали, що «з богословської та наукової точки зору робота Святішого Отця буде мати велике значення».

Щоправда, спостерігачі запитували, звідки папа римський почерпнув відомості про дитинство Ісуса, що їх вистачило на книгу. Адже у канонічних Євангеліях інформація дуже скупа.

Не виключалося, що Папа міг користуватися так званими апокрифічними Євангеліє, що оповідають про хлопчика-Ісуса. До них належать «Євангеліє дитинства» (від Фоми) та «Арабське Євангеліє дитинства». Однак ці книги вважаються єретичними, тому все ж виражався сумнів з приводу того, що Святіший Отець заглядав у них. !zn

Читайте також:

Колишнього камердинера папи римського засудили до 1,5 років в’язниці за крадіжку документів

Папа Римський проповідуватиме через Twitter

Головний екзорцист Ватикану прирівняв йогу до сатанізму