Освіта - найменш корумпована сфера у країнах Євросоюзу

15 лютого 13:26

На думку європейців, найменше залучені до корупційної діяльності працівники сфери освіти (17%). В Україні з фактами корупції стикалися 2/3 студентів.

 

Майже половина європейців вважає, що найчастіше хабарі беруть політики, а також чиновники, які відповідають за державні закупівлі. Про це свідчать результати опитування, проведеного TNS Opinion&Social на замовлення Генерального директорату «Внутрішні справи» Європейської комісії.

Згідно з результатами опитування, 57% респондентів вважають, що найбільше беруть хабарів і зловживають службовим становищем політики, 47% - чиновники, які відповідають за державні закупівлі.

Найменше, на думку європейців, залучені у корупційну діяльність працівники сфери освіти (17%).

Як повідомлялося, дві третини українських студентів (66%) стикалися з корупцією у вишах. Для 35% українських студентів корупція у ВНЗ - це один з можливих способів вирішення існуючих проблем, а для 21% - і зовсім норма сучасного суспільного життя.

Серед найбільш значних факторів, що сприяють корупції, європейці назвали тісні відносини між бізнесом і політикою (40%), відсутність дій з боку політиків у боротьбі з корупцією (36%) і недостатність прозорості у розподілі бюджетних коштів (33%).

При цьому більшість опитаних (68%) вважає, що прозорість у сфері фінансування політичних партій недостатня.

Приблизно стільки ж опитаних (67%) вважають, що корупція є частиною бізнес-культури в їхніх країнах. Найбільше прихильників такої точки зору в Греції, на Кіпрі, в Італії та Чехії (понад 88%), а найменше - у Данії (21%).

При цьому 57% респондентів вважають, що корупція в їхній країні часто пов'язана з організованою злочинністю.

Опитування проводилося з 3 по 18 вересня. Було опитано 26 тис. 856 респондентів у 27 країнах - членах ЄС. !zn

Читайте також

Середній хабар за іспит в українських вишах - 300 грн


Табачник звинуватив у корупції студентів

Янукович обізвав «маніпуляції» Табачника у сфері вищої освіти «антиприкладом реформ»

Партія регіонів «узаконить» російську мову до парламентських виборів