Опублікований вирок учасницям Pussy Riot: задирали ноги, імітуючи танці

22 серпня 09:23

У вироку написано, що для здійснення протиправних дій учасниці групи "придбали одяг, який явно і очевидно суперечить загальним церковним правилам, вимогам порядку, дисципліни і внутрішнього устрою церкви".

 

Адвокатам учасниць групи Pussy Riot, засуджених за панк-молебень у храмі Христа Спасителя, виданий текст вироку. 42-сторінковий документ 22 серпня опублікували російські інтернет-видання.

Як вказують російські ЗМІ, у вироку написано, що для здійснення протиправних дій учасниці групи "придбали одяг, який явно і очевидно суперечить загальним церковним правилам, вимогам порядку, дисципліни і внутрішнього устрою церкви". Потім вони одягалися у це вбрання "для того, щоб відкрито висловити неповагу до християнського світу і церковних канонів".

У храмі учасниці Pussy Riot переміщалися по солеї та амвону, куди вхід відвідувачам суворо заборонений, і "протягом приблизно однієї хвилини, керуючись почуттям релігійної ненависті і ворожнечі, вигукували, скандуючи, лайливі фрази і слова, що ображали присутніх, а також стрибали, задирали ноги, імітуючи танці та завдавання ударів кулаками по уявних супротивниках".

Далі у тексті вироку зазначено, що "посилання на церковні норми, зокрема, правила поведінки у храмі, церковні терміни, використовуються лише в тому обсязі і виключно для того, щоб визначити, чи є у діях підсудних порушення громадського порядку і мотив релігійної ненависті та ворожнечі".

Цей мотив суд угледів у тому, що підсудні позиціонують себе прихильницями фемінізму, з ідеями якого не сумісні релігійно-догматичні основи ряду релігій, включаючи православ'я. "Хоча фемінізм не є релігійним вченням, його представники вторгаються у такі сфери суспільних відносин, як мораль, норми пристойності, ставлення до родини, сексуальні відносини, у тому числі нетрадиційні, які історично будувалися на основі релігійного світогляду", - сказано в тексті.

Запевнення з боку Pussy Riot в тому, що, влаштувавши акцію у храмі, вони керувалися виключно політичними мотивами, суд визнав неспроможними, в тому числі на основі свідчень потерпілих, які не чули від виступаючих жодної політичної заяви або прізвища політиків.

Зате, на думку суду, Толоконникова, Альохіна та Самуцевіч виявляли ненависть і ворожнечу в ході засідань, "що було видно з реакції, емоцій та реплік підсудних у ході допиту потерпілих і свідків".

На оскарження вердикту судді Хамовницького суду Марини Сирової у захисту Pussy Riot є десять днів.

Нагадаємо, у кінці лютого п'ять дівчат прийшли до Храму Христа Спасителя в Москві. Одягнувши маски, вони заспівали біля вівтаря пісню Богородице, Путіна прожени. Відеоролик з виступом був викладений в інтернет і викликав великий суспільний резонанс. Незабаром поліція заарештувала трьох учасниць акції - 22 річну Надію Толоконникову, 24-річну Марію Альохіну і 29-річну Катерину Самуцевіч.

17 серпня три учасниці панк-групи Pussy Riot були засуджені судом до двох років колонії загального режиму, бо "дії Толоконникової, Альохіної та Самуцевіч порушують конституційні основи держави". Правоохоронні органи РФ також ведуть розшук решти вокалісток Pussy Riot. !zn

Читайте також:

Активістка Pussy Riot розповіла, що з ними зробили після вироку: заламування рук і спецконвої з собаками

РПЦ попросила російську владу про милість до Pussy Riot

Учасниці Pussy Riot отримали по 2 роки в'язниці

Напередодні винесення вироку Pussy Riot Вакарчук назвав те, що відбувається «абсурдом», а Кузьма вказав на «замовника»