Оприлюднено записки дніпропетровських терористів: 5 млн доларів, або жертв буде, як у Норвегії (фото)

22 червня 10:49

Можливі організатори вибухів у великих українських містах залишали на місці злочинів записки з вимогами фінансового характеру, які не виконували. Як наслідок зловмисники почали активні терористичні дії.

 

Оприлюднено тексти записок можливих організаторів вибухів у Дніпропетровську, Харкові та Запоріжжі.Перший вибух, який фігурує у кримінальній справі, стався в Харкові 13 жовтня 2011 року. На місці події, біля однієї з поліклінік, частково зруйновано тютюновий кіоск, і там же залишено першу записку із вказівкою конкретної суми: «5000000 доларів США! або жертв буде багато як в Норвегії». У листі вказано й адресу електронної пошти для подальшої зв'язку.За тиждень, 21 жовтня 2011 року, спрацював вибуховий пристрій в запорізькому супермаркеті. Його встановили в одній з комірок для зберігання особистих речей. На місці події вилучили записку: «5000000 євро або жертв буде більше. Гроші на Visa (номер картки) по 20 000 євро порівну в три різних банки, піни записати на картах ззаду. Все зробити до 24.10. У понеділок на одному з сайтів з 13:00 до 20:00 розмістити на головній банер з ел. поштою і моб. телефоном кур'єра. Зв'язок тільки з ним. Будь-які порушення - і будуть нові жертви», - пише Сегодня.6 листопада 2011 зловмисники через один із сайтів повторили ці вимоги, а в разі відмови задовольнити їх пригрозили вибухами вже в Донецьку. У листопаді в Дніпропетровську в результаті вибуху загинула людина.

Після цього на одному із сайтів, користувач під ніком Unabomber залишив коментар такого характеру: «Ми організували вибухи в Харкові, Запоріжжі та Дніпропетровську. Наші вимоги є у СБУ, МВС та прокуратури. Нас ігнорують. Сьогодні пролилася перша кров. Вона на совісті влади. Чекаємо реакції до 21.11. Умови - згідно з листом із Запоріжжя. Наступні вибухи будуть у Донецьку. Нам нема чого втрачати».Пізніше в інтернеті з'явилося ще одне повідомлення: «Керівництву СБУ, прокуратури і МВС! Нагадуємо, що минає відведений на виконання наших вимог час. Сьогодні, 21.11, о 14 годині має з'явитися зазначена в запорізькому листі інформація. У вівторок, 22.11, до 16 години повинно бути готове все інше. Якщо ні - готуйте труповозки, найближчу мету для наступного удару ми вказали, це Донецьк».Наступні вибухи пролунали в Дніпропетровську 27 квітня. СБУ вступила з підозрюваними в оперативну гру, в ході якої тримала з ними зв'язок за допомогою електронної пошти. Напркінці травня силовики отримали ще одне повідомлення: «...Робимо нові вибухи. Тепер будемо працювати на кількість жертв серед дітей і старих. Потім докладно опишемо наше спілкування з СБУ журналістам і докладемо ваші мутні карти (банківські картки - ред.). Також ми обов'язково напишемо, що банк разом з вами забрав наші гроші. Час у вас до 10:00 30.05». 1 червня підозрюваних в організації вибухів затримали.Як повідомлялося, 27 квітня вдень у Дніпропетровську протягом години сталося чотири вибухи, постраждала 31 особа (серед яких 10 підлітків), 26 з них госпіталізовано. Наразі в лікарні залишається одна постраждала.Слідчі СБУ розслідують кримінальну справу, порушену прокуратурою за ч. 2 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України. Всі вибухові пристрої закладено о бетонних урн.31 травня керівництво МВС і Генпрокуратури заявило про те, що затримано двох підозрюваних, які нібито вимагали 4,5 млн дол, в іншому випадку обіцяли продовжити чинити вибухи.1 червня стало відомо, що затримано чотирьох осіб. Усіх їх за рішенням суду арештовано для проведення розслідування.Як пізніше з'ясувалося, один з них - старший викладач кафедри політології Дніпропетровського національного університету Віктор Сукачов, другий - асистент цієї ж кафедри Віталій Федоряк. !znЧитайте також:

Теракти у Дніпропетровську. Протягом години в центрі міста прогриміла серія вибухів (ФОТО, ВІДЕО)

Пшонка заявив про політичні мотиви вибухів у Дніпропетровську

Підозрюваний в організації вибухів у Дніпропетровську працював викладачем у виші

Янукович закликав силовиків врахувати «цей прикрий досвід тероризму» у Дніпропетровську