ООН попереджає про гостру нестачу питної води у світі

12 березня 07:59

Експерти вказують на те, що питна вода нерівномірно розподілена по материкам. Так, в Азії проживає 60% населення планети, проте вони мають доступ лише до третини водних ресурсів.

 

ООН сигналізує про катастрофічну ситуацію із забезпеченням питною водою населення Землі. За даними організації, проблема доступу до водних ресурсів стала настільки болючою, що вимагає радикального переосмислення підходів до її вирішення.

Відповідну доповідь було представлено напередодні Всесвітнього форуму з водних ресурсів, який починає свою роботу 12 березня у французькому Марселі.

Експерти вказують на те, що питна вода нерівномірно розподілена по материкам. Так, в Азії проживає 60% населення планети, проте вони мають доступ лише до третини водних ресурсів.

Проблема ускладнюється зміною клімату, збільшенням потреби у продуктах харчування та засобах гігієни для населення планети.

До 2050 року потреба жителів планети у продовольстві зросте на 70%. Глобальне споживання води для сільського господарства збільшиться на 19%. До цього моменту на ці потреби буде задіяно майже 90% світових ресурсів прісної води.

"Використання прісної води не є раціональним. Майбутнє є все більш невизначеним, і ризики зростають", - йдеться в заяві генерального директора ЮНЕСКО Ірини Бокової.

За даними UNICEF та Всесвітньої організації охорони здоров'я, у даний момент доступ до питної води мають 89% населення Землі. При цьому 783 млн як і раніше змушені користуватися забрудненими джерелами. Переважна їхня кількість - близько 40% - проживає в Африці на південь від Сахари. Це саме той регіон планети, який демонструє найвищі темпи зростання населення.

Проте не всі фахівці згодні з даними, наведеними у доповіді ООН. Так, експерти французької благодійної організації Solidarities International вважають, що без доступу до питної води у світі залишаються 1,9 млрд осіб, тобто кожен четвертий житель земної кулі. !zn

Читайте також:

Київ може залишитися без питної води

До Євро-2012 у Києві поліпшать якість питної води

Янукович вніс зміни до закону про питні води


З київських кранів через десять років потече чиста вода