Охороні магазинів дозволили застосовувати силу до покупців

01 жовтня 12:38

З 18 жовтня персонал охорони під час виконання функціональних обов'язків зможе застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби, проводити відкриту відео-та фотозйомку подій.

 

З 18 жовтня поточного року набуде чинності Закон "Про охоронну діяльність", який дозволить охоронцям магазинів, супермаркетів та інших установ застосовувати до відвідувачів силу і навіть спецзасоби.

Так, у відповідності зі статтею 12 документа, персонал охорони під час виконання функціональних обов'язків зможе застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби, проводити відкриту відео- та фотозйомку подій. Такі дії можуть застосовуватися в особливих випадках, якщо інші засоби не призвели до припинення посягання на об'єкт охорони, пише Ліга.net

Важливим в законі є також визначення статусу затримання. Законодавець встановив, що таке затримання не є адміністративним, що зніме багато колізій та різночитань у правозастосовчій практиці. Також в документі прописано, що у разі заподіяння тілесних ушкоджень правопорушнику, охорона повинна викликати швидку допомогу. Про всі факти припинення правопорушення персонал зобов'язується інформувати правоохоронні органи.

Як відомо, згідно з чинним регламентом поведінки охоронців, їм забороняється затримувати відвідувачів, проводити в будь-які кімнати, застосовувати фізичну силу, проводити обшук тощо. Такі дії дозволені тільки працівникам Державної служби охорони.

Нагадаємо, нещодавно у столичному торговому центрі «Караван» сталася трагедія - затриманий покупець застрелив трьох і важко поранив ще одного охоронця закладу. !zn

Читайте також:

Вбивцю охоронців «Каравану» шукають серед силовиків

Охоронці ТРЦ «Караван» намагалися чинити опір вбивці

Глава МВС вважає, що охоронці «Каравану» загинули через свою помилку