Одеська влада оснастила школи комп'ютерами китайської армії

31 серпня 08:29

Одеський губернатор «подарував» школярам майже 1 тис. комп'ютерів з китайської гуманітарної допомоги. Операційна система на них розроблялася спеціально для Народно-визвольної армії Китаю.

 

Глава Одеської облдержадміністрації Едуард Матвійчук 22 серпня урочисто вручив представникам районних відділів освіти устаткування для 59 комп'ютерних класів. Всього було передано 885 комп'ютерів.

Як пише Думская.net, Матвійчук заявив, що машини були придбані в рамках програми «Народний бюджет».

«Нові комп'ютерні класи керівник області подарував школам всіх районів Одеської області. Причому, для кожної сільської школи придбаний окремий комп'ютерний набір, що складається в середньому з 15 комп'ютерів», - зазначалося в офіційному повідомленні прес-служби облдержадміністрації.

Однак на коробках з комп'ютерами, закупленими, якщо вірити чиновникам, в рамках програми «Народний бюджет», були наклейки з прапором Китайської Народної Республіки та написом «China aid» - «Допомога Китаю».


Як з'ясувало видання, комп'ютери - частина гуманітарної допомоги, яку в серпні надала Україні Піднебесна. Всього китайці подарували нашій країні 16 тисяч комп'ютерів. Літак з ними приземлився в Києві 21-го числа, після чого машини розподілили по областях.

До того ж, операційна система на «народних» ЕОМ - не звична MS Windows, а якась Kylin, розроблена, за даними ЗМІ, в Національному університеті військових технологій КНР спеціально для Народно-визвольної армії Китаю. Система створена на основі ядра Mach операційної системи FreeBSD з додаванням додаткових рівнів безпеки. Програмне забезпечення, що працює з Windows, на машинах з цією системою працювати не буде.

На комп'ютерах встановлено офісний пакет Meo Shine Offiсe v.5, який, хоч і підтримує кирилицю, теж не такий простий у використанні.

«Ні, в такому вигляді машини впроваджувати у навчальний процес не можна. Ми думаємо над тим, щоб встановити на них Windows, проте ліцензійна система коштує грошей, які ще потрібно знайти. У бюджеті цих коштів зараз немає», - поділився співробітник одного з районних відділів освіти області. !zn

Читайте також:

Одеські регіонали заманюють виборців безкоштовними медоглядами (ФОТО)

Губернатор Одеської області звинуватив Костусєва у дискредитації влади

Костусєв знову удостоївся звання «Стоп-кран одеської журналістики»