Обвинувачені у пособництві Каддафі українці розповіли, як їх зробили злочинцями

07 червня 08:39

Засуджені за пособництво режиму Муаммара Каддаффі, яким загрожує 10 років позбавлення волі, обурені вироком суду. Середній вік «найманців Каддафі» 55-60 років і вирок цілком може перетворитися на довічний термін.

 

Вихідці з країн СНД - 19 українців, троє білорусів і двоє росіян, засуджені військовим судом Лівії за пособництво режиму колишнього лідера Муаммара Каддафі до тривалих термінів - обурені рішенням суду і скаржаться на умови утримання у в'язниці.

«Ніяких доказів нашої провини немає, та й самого факту злочину немає. Чесно приїхали заробляти гроші, працювати. Навіщось вирішили списати на нас революційні подвиги. Тут явно не обійшлося без політики. Ми всі вже на валізах сиділи. Нас і так майже рік протримали ні за що, по-варварськи поводилися. Ми були впевнені, що ось він, вихід, на горизонті. А тут - раз! - І десять років», - розповів один з українців Дмитро Писаренко.

«Тут є колишні військові. Але всі їхали обслуговувати техніку на свердловинах. У країні почалася війна - французи, англійці покидали у пустелі бурові установки і втекли. Для того щоб це все запустити, треба було зробити консервацію цих установок. Нас для цього і запросили, а потім зробили злочинцями», - сказав він.

Як сказав один з українців, їх звинувачують в тому, що приїхали сюди нібито за викликом Каддафі працювати на військовому обладнанні, на якихось ракетних комплексах з метою збити літаки НАТО і, звичайно, перешкодити здійсненню революції. Ви уявляєте, який рівень треба мати, яку підготовку, щоб 20 пенсіонерів могли збити літак? Маразм і маячня!».

Читайте: Суд Лівії засудив 19 українців до 10 років ув'язнення за пособництво режиму Каддафі

При цьому засуджений впевнений, що грамотний адвокат без труднощів зміг би розвалити сфабриковану, на думку ув'язнених, справу. Але на такого правозахисника у полонених немає грошей. Тому їх захищали місцеві безкоштовні адвокати, які не були зацікавлені у звільненні слов'ян. «Тим більше, що ми для них невірні. І у вироку перше, що було виголошено: «З волі Аллаха». Не за конституцією, не за законом, а ім'ям Аллаха», - уточнив Писаренко. Тепер же на засуджених чекає десятирічне відбування покарання з примусовими роботами, що, враховуючи середній вік «найманців Каддафі» 55-60 років, цілком може перетворитися на довічний термін. Втім, голові групи робітників, росіянину Олександру Шадрову довічне покарання було призначено відразу.

Як повідомлялося, 4 червня Військовий суд Тріполі засудив 19 громадян України до 10 років ув'язнення за пособництво режиму екс-лідера Лівії Муаммара Каддафі. Окрім того, один громадянин РФ отримав довічне ув'язнення, ще один росіянин і три білоруси отримали по 10 років в'язниці.

У МЗС повідомили, що вже досягнута домовленість адвокатів про подання апеляції до Вищого військового суду Тріполі. Згідно з лівійським законодавством апеляція повинна бути подана протягом 30 днів з моменту винесення рішення, отже, винесеним судовим рішенням крапку у справі українців в Лівії не поставили. !zn

Читайте також:

Від рішення апеляційного суду щодо засуджених українців залежатимуть відносини України та Лівії, - МЗС

МЗС пообіцяв не залишити без підтримки засуджених у Лівії українців

Захист заарештованих у Лівії українців наполягає на їхній невинності

Затримані у Лівії українці будуть відбувати тюремний термін на батьківщині