Норвезький терорист хоче, щоб його судили у прямому ефірі

25 липня 12:30

Норвезький терорист Андерс Брейвік, який здійснив теракт в Осло, вимагає провести слухання у своїй справі у відкритому режимі. Про це розповів його адвокат.

 

За його словами, А.Брейвік планує докладно розповісти про мотиви свого злочину і хоче зробити це публічно. Окрім цього, терорист також попросив дозволу постати перед судом в уніформі. Адвокат зазначив, що не знає, яку конкретно уніформу хоче одягти його підзахисний.

Відповідно до норвезьких законів, суд над А.Брейвіком може проводитися як у відкритому, так і в закритому режимі. Очікується, що рішення про характер процесу буде прийнято на першому засіданні суду, яке відбудеться вдень 25 липня.

У даний час А.Брейвік офіційно вважається підозрюваним у скоєнні теракту і не може знайомитися з усіма матеріалами справи. Звинувачення буде висунуто йому тільки після завершення поліцейського розслідування.


Нагадаємо, у Норвегії в результаті стрілянини на острові Утейя та вибуху в центрі Осло у п'ятницю загинуло, за останньою інформацією, не менше 97 осіб.

За даними норвезької поліції, стрілянину у молодіжному таборі на острові відкрив той самий чоловік, який організував кількома годинами раніше вибух у центрі Осло. Мова йде про 32-річного норвежця Берінга Брейвіка, який сповідує ультраправі погляди. За даними поліції, він діяв сам і не пов'язаний з міжнародними терористичними організаціями. Б.Брейвіку вже пред'явлено звинувачення.

Влада багатьох країн також різко засудила напади. Сполучені Штати виступили з заявою, в якій йдеться про «нелюдські акти насильства» в Осло, а голова Європейської Ради Херман ван Ромпей заявив про те, що він «глибоко вражений цими боягузливими актами, яким не може бути ніякого виправдання».