Норвезька в'язниця найме для Брейвіка «співкамерників»

01 червня 06:49

У випадку, якщо Брейвіка посадять, разом з ним будуть знаходитися в камері спеціальні люди, яких має намір найняти норвезька влада.

 

Норвезька влада прийняла рішення найняти спеціальних людей, з якими Андерс Брейвік перебуватиме у в'язниці в тому випадку, якщо його посадять.

Таке рішення було прийнято через особливості справи Брейвіка. Влада побоюється, що він може спробувати взяти в заручники своїх співкамерників, аби спробувати вибратися на свободу.

Оскільки життям інших ув'язнених влада ризикувати не хоче, а довго тримати злочинця в одиночній камері місцеві закони забороняють, було прийнято рішення найняти людей, які будуть щодня грати з Брейвіком в шахи і флорбол, а також просто вести розмови. Частину цих функцій буде покладено на охоронців в'язниці.

У скільки це обійдеться місцевому бюджету, влада поки не підрахувала, однак повідомила, що цей випадок - не унікальний. Раніше спеціальних людей наймали для спілкування з іншими небезпечними злочинцями, що знаходяться у «нестабільному ментальному стані».

У разі визнання осудним Брейвіку загрожує в'язниця на термін до 21 років. Якщо ж суд визнає терориста душевнохворим, його можуть відправити на довічне лікування у психіатричну клініку. Сам Брейвік раніше виступав за перший варіант.

Нагадаємо, 22 липня Брейвік підірвав бомбу в центрі Осло, після чого вирушив у літній молодіжний табір, де почав вбивати всіх підряд з автомата. Загальне число жертв його злочинів досягло 77 осіб.

Пояснюючи свої дії, він сказав, що хотів «розтрусити» норвезьке суспільство, паралізоване перед загрозою ісламізації.

Читайте також:

Брейвік вибачився перед «випадковими» жертвами свого теракту, проте про розстріл підлітків не шкодує


В Осло 40 тис. людей заспівали пісню про світ, який ненавидить Брейвік (відео)

Брейвік відразу після арешту попросив пластир, щоб заклеїти палець


Брейвік пообіцяв не оскаржувати вирок, якщо його визнають осудним