Нобелівську премію миру вручили трьом керівникам Євросоюзу

10 грудня 14:28

Європейський союз удостоєний Нобелівської премії миру «за 60-річний внесок союзу і його попередників у просування миру і примирення, демократії та прав людини в Європі».

 

У столиці Норвегії Осло відбулася урочиста церемонія нагородження Нобелівською премією миру, яку в 2012 році отримав Євросоюз.

«У часи, коли Європа переживає труднощі, Нобелівський комітет вирішив показати, що Європа значить для світу», - заявив глава норвезького Нобелівського комітету і генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд.

Євросоюз на церемонії представляли голова ради ЄС Херман ван Ромпей, голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу і голова Європарламенту Мартін Шульц.



Трьом європейським політикам були вручені диплом і золота медаль з профілем Альфреда Нобеля. У залі знаходилися король Норвегії і його дружина, норвезькі політики, міжнародні гості. На церемонію в Осло прибули більше 20 лідерів країн ЄС.

«Велика честь отримати цю нагороду від імені ЄС», - сказав Ван Ромпей. «Європа повинна зберігати обіцянку про мир. Я вважаю, це наша головна мета», - додав він.

Як повідомив раніше Баррозу, гроші від премії у розмірі 1,25 млн доларів будуть передані до фонду проекту ЄС Дитяча Нобелівська премія, який покликаний допомагати дітям в зоні військових конфліктів. !zn

Читайте також:

Нобелівські лауреати виступили проти присудження Євросоюзу премії миру

ЄС визначився, куди витратить гроші від Нобелівської премії миру

Нобелівську премію миру присудили Європейському союзу