Німецький уряд хоче створити банк даних на неонацистів

18 сiчня 16:41

У Німеччині планується створити зведений банк даних на неонацистів. Водночас поліцейська профспілка вважає, що даний документ потребує доопрацювання.

 

Уряд Німеччини схвалив законопроект про створення зведеного банку даних на неонацистів, готових до насильства. Однак профспілка поліції країни вказує на неточності в документі і наполягає на його доопрацюванні.

Новий інструмент для боротьби з правоекстремістських насильством у Німеччині був схвалений сьогодні, 18 січня, після напружених переговорів між міністерствами внутрішніх справ та юстиції.

Відповідно до законопроекту, в новому банку даних будуть зареєстровані праві екстремісти, що демонструють готовність до насильства. Якщо якийсь підозрюваний вже потрапляв у поле зору поліції або спецслужб, то банк даних покаже це. У такому випадку слідчі органи зможуть скористатися базовою інформацією що зберігається в електронній картотеці, і зв'язатися з конкретною силовою структурою, яка внесла в банк відповідні дані.

Водночас голова профспілки німецької поліції Райнер Вендт висловив думку, що прийнятий урядом ФРН законопроект потребує доопрацювань. Він пояснив, що для того, щоб отримати адекватне уявлення про неонацистську сцену, до банку даних варто було б вносити і відомості про тих осіб, з якими схильні до насильства екстремісти підтримують контакти.

Вендт зазначив, що міністр юстиції ФРН Забіне Лойтхойссер-Шнарренбергер виступила проти даної пропозиції.