Нацистський злочинець Дем'янюк похований у США

03 квiтня 17:09

Син Дем'янюка попросив не розголошувати місця, де його поховали, побоюючись осквернення могили - «цим уже цікавляться єврейські організації».

 

Уродженець України Джон (Іван) Дем'янюк, який був засуджений у Німеччині до 5 років в'язниці за причетність до численних убивств у роки Другої світової війни, 31 березня був похований у Сполучених Штатах Америки.

Про це агентству «Українські новини» повідомив заступник голови Української республіканської партії Ростислав Новоженець.

"Ми постійно підтримуємо зв'язок із сином Івана Дем'янюка Іваном Дем'янюком молодшим. Листуємося з ним електронною поштою. І от після смерті Дем'янюка ми, звичайно, висловили співчуття й отримали відповідь від сина Дем'янюка, де він розставляє свої акценти", - сказав Новоженець.

Син Дем'янюка, зі слів заступника голови УРП, вказав у листі, де саме поховано Дем'янюка, але попросив не розголошувати цього місця.

"Цим вже цікавляться єврейські організації. Вони не можуть заспокоїтися. Тому що, по суті, їм не вдалося домогтися того, щоб засудити Івана Дем'янюка. Очевидно, тепер хочуть поглумитися над могилою", - припустив Новоженець.

На самих похоронах, зі слів заступника голови УРП, була лише обмежена кількість людей: сім'я, адвокат з Німеччини Ульріх Буш й адвокати зі США, які захищали Дем'янюка в період екстрадиції й позбавлення громадянства.

Дем'янюк-молодший, як зазначає Новоженець, вважає процес проти батька політичним і вважає, що він помер не будучи засудженим.

Новоженець також повідомив, що син Дем'янюка є громадянином США, однак не сказав, де саме проживає.

Як повідомлялося, Дем'янюк помер 17 березня на 92 році життя в Німеччині.

У Німеччину він був депортований в 2009 році зі США, куди перебрався після Другої світової війни.

12 травня 2011 року Баварський земельний суд (Мюнхен, Німеччина) визнав Дем'янюка винним у пособництві вбивству близько 27 тис. ув'язнених концентраційного табору "Собібор", де, як установив суд, Дем'янюк був наглядачем.

Вирок так і не набув чинності - адвокати Дем'янюка подали апеляцію, але суд вищої інстанції не встиг винести свій вердикт. !zn

Читайте також:

Перецедент Дем'янюка. Німеччина збирається посадити близько тисячі охоронців концтаборів

Дем'янюка підозрюють ще в тисячах убивств

Німці відмовили Іспанії у видачі Дем'янюка

Вирок Дем'янюку - смертельний удар по відмовці «я просто виконував наказ»