На відміну від Польщі, Україна своїм законом про освіту іде у протилежний західній моделі бік

21 грудня 14:05

Навіть поверховий порівняльний аналіз нового польського закону про вищу освіту і законопроекту, поданого на реєстрацію у Верховну Раду України, дає підстави зробити висновок, що українська система вищої освіти, на відміну від польської, рухається у протилежний бік.

 

Про це в інтерв’ю ZN.UA заявила проректор Львівського національного університету ім. Івана Франка, кандидат філологічних наук Марія Зубрицька.

Наприклад, за її словами, Польща остаточно відмовилася від централізованих стандартів вищої освіти і зробила революційний крок до повної академічної свободи. «Академічна свобода - серцевина університетської автономії. Університети самі визначають напрями підготовки фахівців, і вони вирішують, які саме програми та курси запроваджувати. До речі, новий закон дає змогу запроваджувати різні авторські курси та програми», - пояснила М.Зубрицька.

Натомість законопроект від Міністерства освіти, науки, молоді та спорту України, за її словами, пропонує законодавчо закріпити принцип жорсткої централізації й ієрархії.

«У ХХІ столітті, у час динамічного розвитку нових знань і розширення компетенцій, принцип надмірної централізації в системі вищої освіти стає не інструментом її розвитку, а, власне, гальмом, - зазначила М.Зубрицька. - Нас запевняють, що університетам дадуть ширшу автономію у фінансовому управлінні. Але «ширша автономія» - це передусім академічна автономія. Це право університету визначати, наприклад, які сертифікати ЗНО потрібні при вступі до ВНЗ. У нас це компетенція міністерства. Право вільного вибору дисциплін студентами, що засвідчує студентоцентричний підхід у навчальному процесі, у нас авторитарно обмежене, бо в міністерстві краще знають, що студентам потрібно. Міждисциплінарність, яку гарантує новий польський закон про вищу освіту, у нас надалі залишається поза законом, усупереч усім тенденціям сучасної вищої освіти в світі».

На переконання кандидата філологічних наук, «наш останній закон про вищу освіту - це справді крок уперед і два кроки назад. Риторика автономності наших університетів голослівна, вона не є ключем до академічної свободи. Централізація вищої освіти не відповідає ні духові часу, ні суспільним запитам».

Вона підкреслила, що у Польщі зміни відчули всі: «Студенти - мають можливість реалізовувати вільний вибір і розвивати інтелектуальні здібності, цьому сприяють стипендії, гранти для молодих науковців; викладачі - отримали шанс на проведення якісних наукових досліджень, і цьому сприяють підвищені зарплати, грантові можливості від держави та від зацікавлених інвесторів».

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в інтерв’ю Ольги Рось з Марією Зубрицькою.