На Тернопільщині відбулась акція протесту проти будівництва небезпечного заводу

02 квiтня 14:20

Мешканці Кременецького району Тернопільщини протестують проти будівництва заводу з виробництва субстрату для вирощування печериць, оскільки вважають таке виробництво небезпечним для довкілля.

 

Понад 200 місцевих мешканців 2 квітня пікетували будинок адміністрації і ради одного з найбільших районів Тернопільської області – Кременецького. Люди протестували проти будівництва заводу з виробництва субстрату для вирощування печериць, оскільки вважають таке виробництво небезпечним для довкілля.

«Ні! Шкідливому виробництву у нашому селі», «Ні! Геноциду наших сіл», «Хочемо дихати чистим повітрям, пити чисту воду!» – з такими лозунгами люди пікетували адміністративні будівлі. Акцію підтримали районні організації ВО «Свобода», а також «Батьківщина» і «Фронт змін».

За повідомленням кореспондента ZN.UA, у Кременецькому районі поблизу села Дунаїв п’ять земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 10 гектарів торік було виділено переважно немісцевим жителям. Відтак вони були переоформлені на київську пенсіонерку Жанну Вишневську. А 20 січня цього року голова Кременецької райдержадміністрації Ігор Михайльчук своїм розпорядженням дозволив змінити цільове призначення цих земель - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Літня жінка виявилася підставною особою - адже на цьому масиві місцева компанія «Світ соломи» планує побудувати завод з виробництва субстрату для вирощування печериць.

А кількома днями раніше переважна більшість жителів сіл Дунаїв та Руда на громадських обговореннях висловилися категорично проти такого будівництва. Їх не задовольнили аргументи інвестора – директора ТОВ «Світ соломи» Андрія Біндаса: «Тут немає іонізуючого випромінювання, так званого другого Чорнобиля, чого бояться люди. Так, буде далеко чути запах курячого посліду. Але ж тим самим дихають люди, які тримають у своїх господарствах худобу. Крім того, даремно боятися зниження рівня підґрунтових вод і зникнення води у криницях. Вода у нашому виробництві буде використовуватися по замкнутому циклу, братимемо дощові і талі води. Тому забір підземних вод не буде надмірним».

Інвестор розповів ZN.UA, що для сіл, де немає жодної промисловості, такий завод - вкрай важливий. На першому етапі запровадження виробництва буде створено 69 робочих місць, на другому – до 140 із найнижчими зарплатами у 3000 грн в місяць. Але громади сіл, поблизу яких міститиметься завод, віддають перевагу чистому довкіллю і здоровим легеням.

Колосівський сільський голова Юлія Ковальчук (до цієї сільради належить село Руда) каже: «Представники нашої громади їздили в сусідній Шумський район, де працює аналогічне підприємство «Мікоген», і відчули повітря, яким дихають люди. Від нього більше шкоди, ніж користі. Для наших дітей – це загибель. В Україні розміри санітарно-захисної смуги для таких виробництв – дуже поблажливі. Але навіть їх інвестори не хочуть дотримуватися. Виробництво субстрату буде розміщено на відстані менше 900 метрів, а до деяких будинків – 600 метрів, а потрібно не менше кілометра».

Учасники акції закликали голову райдержадміністрації скасувати свої розпорядження від 20 січня. На жаль, їхній голос не був почутий. Адже коли протестувальники зайшли у приміщення РДА, голови на робочому місці не виявилося. !zn

Читайте також:

У Європі 20% смертей обумовлено хворобами, пов’язаними з навколишнім середовищем

Чорні діри Калуша