На «Фукусімі-1» запустили систему охолодження реакторів

27 червня 12:33

Оператор аварійної АЕС «Фукусіма-1» компанія ТЕРСО запустив у робочому режимі циклічну систему очищення води і охолодження реакторів.

 

Запуск системи стане першим кроком до стабільного охолодження реакторів, зніме необхідність заливання води ззовні і вирішить проблему високорадіоактивної води, що назбиралася в підземних приміщеннях реакторів.

Циклічна система очищення високорадіоактивної води, що назбиралася в підвальних приміщеннях реакторів аварійної АЕС, з подальшою подачею її для охолодження реакторів, має вирішити відразу кілька завдань.

Скупчення води значно ускладнює проведення аварійних робіт і несе загрозу для навколишнього середовища, оскільки її рівень через кілька днів може зрівнятися з поверхнею землі. Всього у підземних приміщеннях енергоблоків станції накопичилося понад 110 тис. т високорадіоактивної води. Щодня цей обсяг поповнюється за рахунок води, якою охолоджуються реактори.


Нагадаємо, 11 березня в Японії стався руйнівний землетрус магнітудою 9,0, після якого обрушилося цунамі. Стихійні лиха зруйнували інфраструктуру північно-східних районів країни і вивели з ладу систему охолодження реакторів на АЕС «Фукусіма-1», що призвело до пожеж, вибухів і витоку радіації.