Московський патріархат не виключає повернення Росії до соціалізму, але без Леніна і Сталіна

19 квiтня 09:10

«Ідея суспільства, побудованого не за законами домінування грошей, прибутку і приватного економічного інтересу, була дуже важливою, і не випадково майже все XX століття капіталізм вибудовував себе і змінювався, відштовхуючись саме від тієї системи, яка була побудована в Радянському Союзі», - зазначив представник РПЦ.

 

Росія може повернутися до спроб влаштувати суспільство на принципах, альтернативних капіталізму, оскільки «у радянський час було зроблено багато хорошого». Про це заявив голова відділу РПЦ із взаємин Церкви і суспільства протоієрей Всеволод Чаплін, виступаючи перед московськими студентами.

Під час бесіди, відповідаючи на питання про оцінку соціалізму, він висловив думку, що у радянський час було зроблено багато хорошого. «Подвиг нашого народу у Великій Вітчизняній війні, видатні технічні та наукові досягнення, дуже потужно прозвучала у світі модель суспільства, заснована на ідеалі соціальної справедливості, - все це наші безперечні досягнення. Коли сьогодні кажуть, що радянський соціалізм ганебно канув в історію, це неправда», - заявив священик.

За його словами, суспільство і держава, побудовані тоді, закономірно впали, тому що в їхню основу було покладено безбожну ідеологію, «на якій суспільство довго будуватися не може».

«Але сама по собі ідея суспільства, побудованого не за законами домінування грошей, прибутку і приватного економічного інтересу, була дуже важливою, і не випадково майже все XX століття капіталізм вибудовував себе і змінювався, відштовхуючись саме від тієї системи, яка була побудована у Радянському Союзі», - зазначив представник РПЦ.

Священик вважає, що пошуки альтернативи капіталізму у вигляді суспільства, яке не вважає головним двигуном прогресу приватний економічний інтерес, не пішли в історію з розпадом СРСР, а не раз ще з'являться у XXI столітті.

Всеволод Чаплін підкреслив, що сьогодні стало загальним для економістів, політиків, інтелектуалів говорити про те, що сучасний капіталізм переживає кризу і йде в історичну безвихідь.

«Я не виключаю, що Росія з її потужним прагненням до справедливості ще дасть світу свій рецепт устрою суспільства, в якому головними будуть не гроші, не приватний економічний інтерес і не егоїстичні устремління людської особистості», - заявив священик. Проте, продовжив він, повага до радянського минулого і прагнення до справедливого облаштування майбутнього не виправдовує злочинів, які були здійснені у період революції, громадянської війни, масових репресій і в цілому у період існування СРСР.

Представник Церкви нагадав, що були знищені невинні люди у масовому масштабі - тільки тому, що належали до певних соціальних верств. Існували люди, які виправдовували терор щодо цих соціальних груп, віддавали накази про знищення невинних людей.

«Серед них - і Ленін, і Сталін, і Троцький, і багато інших політичних діячів цього періоду. Я не думаю, що в нашому суспільстві після того, що ми знаємо про цих людей, їм повинна віддаватися честь, вони повинні прославлятися, бути орієнтирами для сучасної політичної практики», - підкреслив він.

У той же час Всеволод Чаплін висловив думку, що почуття людей, яким ці політичні діячі дорогі, «не потрібно публічно принижувати, символи, які дорогі певному поколінню, потрібно охороняти від вандалізму, так само як і будь-які інші символи, які нескінченно дорогі тим чи іншим людям». !zn

Читайте також:

Патріарху Кирилу повернули «зниклий» годинник, РПЦ вибачається за «безглузду помилку»

У РПЦ запропонували перевірити роботи Леніна на екстремізм

РПЦ: Моральна справа християнина - «знищити якомога більше більшовиків»