Московський патріарх Кирило закликав владу прислухатися до «правильних» протестів

07 сiчня 13:31

Московський патріарх Кирило вважає, що суспільство має право на вираження незгоди з поточною політичною ситуацією, а влада повинна прислухатися до протестів і коригувати свій курс.

 

«Завдання полягає в тому, щоб протести, правильним чином виражені, призводили до корекції політичного курсу. Ось це найголовніше. Якщо влада залишається нечутливою до вираження протестів, це дуже погана ознака, ознака нездатності влади до самоналаштування. Влада повинна налаштовуватися в тому числі і сприймаючи сигнали ззовні...і коректувати курс», - заявив патріарх Кирило в інтерв'ю телеканалу «Россия-1», яке вийшло в ефір у суботу, 7 січня, у свято Різдва Христового.

Предстоятель Російської православної церкви вважає, що якщо громадяни позбавляються права голосу і права висловлювати незгоду з діями влади, то сприймають це як обмеження їхньої свободи, а це «дуже болісно».

«Якщо щось відбувається, суспільство повинно мати право висловити своє невдоволення», - впевнений предстоятель РПЦ.

Однак, вважає він, суспільство має проявляти при цьому мудрість, оскільки завжди знайдуться ті, хто побажає використовувати народні настрої у своїх політичних цілях.

Водночас патріарх Кирило вважає, що вимагати дотримання правди «на макрорівні» людина може лише тоді, коли принцип правди дотримується і в її приватному житті.

«А хіба серед протестуючих немає того, хто обманює свого чоловіка або свою дружину, хто веде паралельне життя, хто нечупара у бізнесі? Якщо ми творимо неправду у нашому особистому, сімейному житті, у сфері нашій професійній, чому так гаряче вимагаємо, щоб правда здійснювалася десь на макрорівні, а на мікрорівні її не повинно бути» - переконаний патріарх Кирило.

За його словами, правда повинна бути на всіх рівнях життя суспільства.

Предстоятель РПЦ наголосив, що церква не може займати нічию сторону, оскільки її парафіяни є «і серед тих, хто був на площі, і серед тих, проти кого виступають на площі».

«Слово Церкви не може бути політизованим, воно не може бути незбалансованим...Слово Церкви має нести правду, яку приймуть всі. А правда ця полягає в тому, що брехня повинна йти з нашого життя: з політичного, з економічного, соціального, з особистого», - пояснив патріарх Кирило.

Предстоятель РПЦ вважає, що поточна політична ситуація у Росії не схожа за «напруженням пристрастей» на 1917 рік або на часи перебудови, проте інколи «з малого виростає велике», застерігає він.

Патріарх Кирило переконаний, що російське суспільство «вичерпало ліміт конфронтацій» і більше не має «права на поділ».