Москаль назвав 10 помилок Могильова під час «одеської стрілянини»

07 жовтня 11:21

Народний депутат України, перший заступник голови Комітету ВР України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Геннадій Москаль вважає, що під час захоплення злочинців у Одесі міліція діяла вкрай непрофесійно.

 

Про це йдеться у відкритому листі до міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова. У ньому Москаль звинуватив міністра у десяти непрофесійних вчинках, оформивши лист як «10 питань до Могильова».

Подаємо лист повністю:

«Після виступу А.Могильова на парламентських слуханнях зі звинуваченнями своїх попередників у всіх бідах МВС та виправданнями непрофесіоналізму при затриманні озброєних злочинців склалося враження, що на трибуні виступає не міністр внутрішніх справ України, а начальник медвитверезника (які, до речі, вже давно ліквідовані). На ряд принципових питань міністр МВС так і не дав відповіді.

По-перше, з якої причини злочинців, що скоїли вбивство двох людей в Ужгороді (в чому було зібрано доказову базу), місце знаходження котрих було відоме, не затримали, а кримінальну справу витребували з УМВС у Закарпатській області в Департамент карного розшуку МВС України?

По-друге, невже пан Могильов не знав, що особи, котрі скоїли з використанням вогнепальної зброї на замовлення вбивство двох осіб, можуть бути засуджені до довічного ув’язнення? Перебуваючи на волі, вони могли вбити ще хоч сотню людей, однак більшого за це покарання Кримінальним Кодексом України просто не передбачено. Тобто злочинцям нічого було втрачати.

По-третє, як сталося, що Департамент, який відповідає за зовнішнє спостереження, упустив злочинців, за котрими вже проводилися оперативно-розшукові заходи?

По-четверте, чому не були евакуйовані студенти Одеської юридичної Академії, гуртожиток яких знаходиться поруч із готелем зі злочинцями? Студенти потрапили під обстріл, тільки дивом ніхто не постраждав.

По-п’яте, чому не евакуювали припарковані біля готелю автомобілі, які теоретично могли бути начинені вибухівкою з дистанційним керуванням, яку легко підірвати з готелю?

Шосте - чому не застосували елементарні технічні засоби (наприклад, відеокамеру), яку можна вмонтувати в суміжну кімнату і мати повну картину подій у номері зі злочинцями?

Сьоме - для чого міліція застосовувала вогнепальну зброю, якщо можна було спокійно під’їхати до вікон готелю на БТР і використати спецзасоби (сльзогінний чи снодійний газ), від якого злочинці або заснули б, або самі вийшли до правоохоронців?

Восьме - чому міліція не зізнається, що Дікаєва вбили в момент, коли він підняв руки, щоб добровільно здатися правоохоронцям? Згідно з Женевською конвенцію від 12 серпня 1949 року, навіть під час військових дій, той хто підняв руки і вирішив здатися, не підлягає фізичному знищенню та жорстокому поводженню.

Дев’яте - чому при наявності у МВС власного літаку (на якому пан Могильов літає без усякої потреби) ніхто з керівництва МВС України не прибув на місце події? При тому, що дана справа знаходилася саме у провадженні МВС.

Десяте - де були знамениті імпортні машини-водомети (з використанням сильного струменя води), закуплені МВС для для розгону демонстрантів? З їх допомогою двох злочинців можна спокійно було через вікна збити потужним струменем води.

І останнє – те, що одеська міліція не була підготовлена до таких спецоперацій, суцільна брехня.

Надаємо добірку інформаційних повідомлень про антитерористичні навчання спецпідрозділів МВС в 2005-2009 роках.

2006 – Одеса - Міжнародні навчання “Раф енд Реді 2006”, в яких взяли участь понад 250 фахівців із України, Грузії, Азербайджану, Молдови та США.

2009 – Одеса- Антитерористичні навчання усіх силових структур та служб.

2009 – Одеса - Тактико-спеціальні навчання за темою: «Підготовка та проведення антитерористичної операції на об’єкті національної транспортної системи».

Нагадаємо, що міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов заявив про те, що українська міліція виявилася не готовою до проведення спецоперацій через те, що «у 2005 році до керівництва міліції прийшли «спеціалісти», у підрозділі «Беркут» були ліквідовані штурмові підрозділи, і тоді «вилучили всю серйозну зброю - вибухівку, гранатомети».

Нагадаємо, що двоє міліціонерів загинули і четверо були поранені у ніч на 30 вересня при спробі затримати кілера, громадянина Росії Аслана Дікаєва. Злочинцям вдалося сховатися. Один з них був поранений.