Мінрегіон розробив закопроет щодо заборони одноразових пакетів

20 сiчня 07:57

У 2013 році в Україні можуть заборонити продаж одноразових пакетів. Законопроект вже розроблено у Мінрегіоні. Тих, хто поширює поліетиленові пакети, будуть карати штрафами до 1700 грн.

 

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ розробили законопроект, який передбачає заборонити виробництво, імпорт і розповсюдження пакетів, об'ємом менше 20 л, товщиною - менше 0,025 мм.

Проект зараз проходить громадське обговорення. Якщо закон ухвалить Верховна Рада, у 2013 році він запрацює. Головне завдання закону - мінімізувати відходи.

«Пакети розносить вітром, вони забивають водостічні стоки і русла річок, що призводить до повеней. Також при розкладанні пакетів виділяються токсини і канцерогени. Вони потрапляють у воду, а потім в організм людини і викликають різні хвороби (аж до раку), - заявив начальник благоустрою територій та комунального обслуговування Мінрегіон Олександр Ігнатенко газеті «Сегодня».

Від пакетів вже відмовилися у Франції, Італії, Іспанії, Японії. На його думку, без маленьких пакетів можна обійтися.

«Середній термін «життя» такого пакета близько 20 хвилин, а розкладаються - 200 років. Звичайно покупці у магазинах сортують по пакетах продукти, а вдома все викладають в холодильник і шафки, а пакети - в урну. До того ж ми не забороняємо Біопакети (їх вже почали продавати в Україні, коштують дорожче за звичайні у 2 рази), які розкладаються протягом місяця і не залишають шкідливих речовин після себе», - сказав Олександр Ігнатенко.