Меркель підтвердила відмову Німеччини від атомної енергетики до 2022 року

09 червня 14:10

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель підтвердила рішення уряду про відмову від атомної енергетики до кінця 2022 року.

 

Виступаючи у четвер, 9 червня, з урядовою заявою у бундестазі, вона повідомила, що кабінет міністрів підготував 8 законів і розпоряджень щодо змін у сфері енергетичної політики ФРН.

А.Меркель - за фахом фізик-ядерник - зазначила, що її позиція з питання про атомну енергетику змінилася після катастрофи на АЕС «Фукусіма-1» в Японії. За її словами, ця драматична подія стала важливою віхою для всього світу, у тому числі і для неї особисто.

Майбутню відмову від атомної енергетики канцлер назвала «подвигом Геракла», але висловила впевненість у тому, що Німеччина стане першою у світі індустріальною країною, яка здійснила прорив до «електроенергії майбутнього». Вона підкреслила, що просто відмовлятися від атомної енергетики не можна, потрібно одночасно вкладати кошти в будівництво ліній електропередачі і вітропарків.

За словами А.Меркель, 8 атомних електростанцій у ФРН вже відключено від мережі та буде зупинено негайно, решта дев'ять будуть відключатися поетапно з 2015 до кінця 2022 року. Федеральний канцлер обіцяла також до кінця поточного року провести перевірку сховищ ядерних відходів у ФРН і повідомити результати цієї перевірки широкій громадськості.

Нагадаємо, що Швейцарія також прийняла рішення до 2034 року вивести з експлуатації всі діючі АЕС і не будувати нові.