«Магарач» евакуював унікальну колекцію вин, щоб звільнити територію поруч з «дачею Януковича»

13 листопада 13:29

Офіційним обґрунтуванням нинішньої «евакуації» енотеки керівництво НІВіВ «Магарач» називає аварійний стан історичного підвалу. У той же час, колишні і нинішні співробітники інституту заявляють, що причиною перенесення енотеки є прагнення власників розкішного маєтку, відомого як «дача Януковича», розширити свою площу.

 

13 листопада останні пляшки унікальної наукової колекції вин Національного інституту виноградарства і вина «Магарач» покинули історичні підвали в урочищі Магарач (с.Відрадне, Ялта) і були перевезені у Лівадію.Як повідомляє кореспондент ZN.UA, присутній при упаковці останньої партії колекційних пляшок, новим місцем зберігання колекції став колишній підвал іншого держпідприємства - «Лівадія», що входить в концерн «Масандра». Підвал разом з будівлею заводу ДП «Лівадія» відповідно до розпорядження Кабінету міністрів України спочатку було передано у відання Академії аграрних наук, а потім - інституту «Магарач».

Колекція НІВіВ «Магарач» нараховує 22 200 пляшок, серед яких - три пляшки «Мускату рожевого Магарача» 1836 року, які занесені до Книги рекордів Гіннесса як «найстаріше російське вино». Найстаріша на території України і Росії енотека переміщалася тільки одного разу - у роки Другої світової війни вона була евакуйована в Узбекистан, а після війни повернена в історичний підвал.

Офіційним обґрунтуванням нинішньої «евакуації» енотеки керівництво НІВіВ «Магарач» називає аварійний стан історичного підвалу. За словами заступника директора інституту Віктора Загоруйка, внаслідок забудови прилеглої території в ньому пішли тріщини, що загрожують схоронності колекції.

У той же час, колишні і нинішні співробітники інституту заявляють, що причиною перенесення енотеки і дослідного заводу є прагнення власників розкішного маєтку, збудованого на місці ампелографічної колекції «Магарача» і відомого як «дача Януковича», розширити свою площу, і, можливо, створити на звільненій території приватний винзавод і власну колекцію. (Про передачу земель «Магарача» під «дачу Януковича» і зв'язку маєтків з бізнес-структурами Сім'ї читайте в публікаціях ZN.UA «Милі дачі за рахунок «Магарача» і «Кіно, вино і доміно».Ретельний огляд підвалу кореспондентом ZN.UA і знімальною групою Центру журналістських розслідувань ніяких тріщин не виявив. Вони є лишень у підвалі, розміщеному в іншому приміщенні заводу, де витримувалися коньячні спирти, який примикає до території «дачі Януковича».

Колишній науковий співробітник інституту Тагір Рамазанов, який очолює Наукове товариство виноградарів і виноробів України повідомив, що зараз також спішно готується евакуація фізіологічного майданчику і унікального комплексу лізіметрів, що загрожує перериванням дослідів вчених і значними бюджетними витратами на створення нового дослідного майданчика.

У Відрадному також повністю демонтовано дослідний завод: лінія розливу, а також бочки та цистерни для зберігання виноматеріалів і весь вміст мадерніка перевезені в Бахчисарайський район, де знаходиться агрофірма «Магарач» (колишнє Передгірне відділення інституту).

Розкішна вілла, відома в народі як «Чайний будиночок» або «дача Януковича» була побудована у Відрадному на місці старої ампелографічної колекції «Магарача», від ділянки під якою президія Академії аграрних наук добровільно відмовилася. У 2003 році уряд Криму передав його в оренду на 49 років «Міжрегіональному промисловому союзу» під протекторатом тоді ще правої руки Віктора Януковича і куратора Криму Антона Пригодського.У 2008 року уряд Криму задовольнив звернення МПС про розірвання договорів оренди на обидві ділянки загальною площею 2,05 га і передав їх ТОВ «Пансіонат сімейного типу». Засновниками ТОВ є структури, близькі до сина президента Олександра Януковича. !znЧитайте також:Кримська влада хоче приватизувати державні санаторії

Розпаювання Криму

Розпаювання Криму-2