Кожен п'ятий українець впевнений, що справедливість можна відновити тільки «судом Лінча»

06 червня 12:50

Самосуд як метод правосуддя схильні підтримувати найбільш слабкі соціальні групи - з низьким рівнем освіти, з низьким рівнем доходу, а також ті, хто не бачить можливостей впливати на ситуацію в суспільстві.

 

Громадська думка про застосування самосуду в Україну розділилася: 38% населення вважають «суд Лінча» неприпустимим у будь-якому разі, ще 35% вважають, що самосуд у цілому неприпустимий, але в окремих випадках може бути виправданий. А 19% впевнені, що в наших умовах самосуд - це єдиний спосіб здійснити правосуддя. Про це свідчать дані опитування «Демініціатив» і Центру Разумкова.

Ставлення до самосуду не залежать від віку та статі, але прямо залежить від рівня освіти і матеріального статусу. Серед тих, хто має неповну середню освіту, підтримують самосуд як метод реалізації правосуддя 25%, серед респондентів з середньою або середньою спеціальною - 20%, а серед тих, хто має вищу освіту, - 15%. Серед респондентів, матеріальний достаток сім'ї яких не перевищує 1000 грн на місяць, підтримують самосуд 27%, там, де місячний достаток сім'ї коливається в межах 1001-2000 грн - 20%, там, де сімейні доходи становлять від 2001 до 5000 грн, прихильників самосудів 16%, а там, де дохід перевищує 5000 гривень, - тільки 10%.

Серед регіонів найбільше самосуд як метод здійснення справедливого правосуддя підтримують у Південному регіоні (24%). У Західному та Центральному регіонах прихильників самосуду по 19%, у Східному - 16%.

Серед прихильників різних політичних сил найбільше підтримують методи самосуду виборці партії «Батьківщина» (27%), менше - серед виборців «УДАРу» (19%), «Фронту змін» (17%), Партії регіонів (13%) і КПУ ( 13%). Але найбільше прихильно ставляться до самосуду ті, хто взагалі не збирається йти на вибори (28%), а серед них - ті, хто не піде на вибори, бо не вірить, що вони будуть чесними (34%).

Серед тих, хто вважає демократію найкращим типом політичного устрою для України, самосуд підтримують 14%, а серед прихильників авторитаризму - їх 21%, проте найбільше самосуд підтримується тими, кому байдуже, який тип політичного устрою буде в Україні, - 26%.

Дослідження було проведено Фондом «Демократичні ініціативи» та соціологічною службою Центру Разумкова на початку квітня 2012 року. Було опитано 2009 респондентів старше 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як стратифікована, багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Опитування проводилося в 132 населених пунктах (із них 79 міських та 53 сільських поселень). Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Опитування профінансований проектом UNITER. !zn

Читайте також:

Екс-представник президента України у ВР упевнений, що народ вже готовий до суду Лінча


Більшість українців дуже погано ставляться до міліції, судам і прокуратурі


Гвалтівників Оксани Макар хотіли розстріляти прямо в суді


Стецьків: Влада сама пише сценарій революційного самосуду