Комітет Ради підтримав повну заборону паління у ресторанах та на стадіонах

14 лютого 09:33

Парламент ще на крок наблизився до введення повної заборони паління у приміщеннях закладів громадського харчування - розділення залів для курців та не курців тепер не буде.

 

Комітет з питань охорони здоров'я рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект №9474 щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів з метою захисту громадян від шкідливого впливу вторинного тютюнового диму.

Зокрема законопроектом пропонується заборонити куріння у приміщеннях закладів громадського харчування, у відкритих та закритих спортивних спорудах та стадіонах, а також у закладах культури.

Законопроектом також пропонується зобов’язати власників або орендарів приміщень або повністю заборонити куріння в своїх приміщеннях, або відвести спеціальні місця для куріння.

Також передбачено істотне збільшення штрафів за розміщення попільничок та за невживання заходів з припинення паління у приміщеннях підприємств (організаціях) громадського харчування (від 1 тис. до 10 тис. грн).

Відмітимо, що сьогодні вже більше 10 країн ЄС повністю (на рівні законів) заборонили куріння у громадських місцях – це такі країни, як Франція, Італія, Болгарія, Ісландія, Литва, Норвегія, Іспанія, Туреччина, Великобританія та ін.

Автори законопроекту наводять статистику, що повне звільнення робочих і громадських місць від тютюнового диму дає досить швидкий та відчутний ефект для здоров’я населення. Зокрема, у країнах та містах Європи і Америки після введення та ефективного дотримання подібної заборони куріння, кількість інфарктів в перший рік зменшилася на 17%, а через три роки – на 36%.

Автори законопроекту зазначають, що аналітичні дослідження у вищевказаних країнах свідчать «про відсутність негативних економічних наслідків для ресторанної індустрії, а навпаки про зростання прибутків від збільшення чисельності відвідувачів та збільшення продажів напоїв та їжі, що і є прямою метою цього бізнесу». Наприклад, опублікований в 2009 році аналіз 165-ти досліджень Міжнародної агенції ВООЗ з вивчення проблем раку робить висновок, що «політика 100% звільнення від тютюнового диму не має негативного ефекту на бізнес ресторанної індустрії та туристичну галузь, а навпаки навіть демонструє позитивний ефект».

Нагадаємо, що законопроект спрямований на забезпечення виконання Україною зобов‘язань, передбачених Рамковою конвенцією Всесвітньої Організації з охорони здоров’я (ВООЗ) із боротьби проти тютюну, ратифікованої Законом України від 15.03.2006 р. №3534-IV, в частині забезпечення захисту населення від впливу вторинного тютюнового диму на робочих місцях усередині приміщень, громадському транспорті й у закритих громадських місцях та у відповідних випадках в інших громадських місцях.

Заборона ж вживання тютюнових виробів у відкритих та закритих спортивних спорудах і на стадіонах вводиться відповідно до вимоги УЄФА (від 20 жовтня 2011 року) щодо 100%-го звільнення від тютюнового диму всіх об’єктів, які мають бути задіяні на період проведення чемпіонату Європи-2012 з футболу.

Актуальність законопроекту обумовлена, зокрема, і тим, що 2012 рік в Україні оголошено президентом України Роком спорту та здорового способу життя.

Нагадаємо, що авторами законопроекту є група народних депутатів (Т.Бахтєєва, Юрій Мірошниченко, Олег Зарубінський, Ян Табачник, Олександр Зац, Євген Царьков, Ірина Горіна, Геннадій Самофалов, Іван Попеску, Олеся Оробець, Юлія Льовочкіна, Кирило Куликов).