Китай лідирує за кількістю страт

27 березня 09:53

У 2011 році було страчено 676 осіб у 20 країнах, що перевищило показники 2010 року на 149 осіб. Найбільше людей було страчено в Китаї.

 

У 2011 році по всьому світу було страчено не менше 676 осіб, йдеться у щорічному звіті правозахисної організації Amnesty International.

Окрема група країн застосовувала смертну кару у 2011 році з загрозливою частотою, наголошується в опублікованій доповіді організації. Китай продовжує страчати тисячі людей, а в Ірані, Іраку та Саудівській Аравії відзначено різке збільшення числа страт. У списку головних «катів» у черговий раз фігурують КНДР, Саудівська Аравія, Сомалі, США і Ємен.

Правозахисники відзначають скорочення числа страт у Лівані, Палестинській автономії та Тунісі. В Японії вперше за 19 років не стратили жодного ув'язненого.

Скільки людей було страчено у Китаї - невідомо. У минулому році Китай скасував вищу міру покарання за 13 злочинів, одночасно поповнивши цей список як мінімум двома злочинами. Страчують за незаконну торгівлю наркотиками, злочини, пов'язані з корупцією.

За інформацією Amnesty International, Іран займає друге місце за ймовірним числом страт. У 2011 році офіційні джерела підтвердили там 360 виконань вироку про вищу міру покарання. Серед страчених було не менше трьох осіб, які не досягли 18-річного віку, що заборонено нормами міжнародного права.

Число страт у Саудівській Аравії збільшилося більш ніж у три рази: у 2011 році було страчено не менше 82 осіб, тоді як у 2010 - 27.

Більшість з 68 осіб, засуджених до вищої міри в Іраку у 2011 році, звинувачувалися в участі у незаконних бандформуваннях.

США залишаються єдиною країною, що входить до «великої вісімки» і застосовує смертну кару. Проте під тиском громадськості число летальних ін'єкцій там скоротилося, а штат Іллінойс став 16-м штатом, де вищу міру заборонено. У 2011 році в США було страчено 43 людини.

Що стосується Європи, то після скасування 1 січня 2012 смертної кари в Латвії - держава стала 97-ю у світі, що відмовилася від вищої міри покарання, - такі вироки виконуються тільки у Республіці Білорусь. У Білорусі - разом з Китаєм, Монголією та В'єтнамом - відомості, що стосуються приведення у виконання вироків до вищої міри покарання залишаються засекреченими.

Нагадаємо, парламентська фракція Комуністичної партії України пропонує розглянути у Верховній Раді законопроект про введення смертної кари в Україні. !zn

Читайте також:

У Білорусі розстріляли обох засуджених за теракт в метро

Комуністи пропонують ввести в Україні смертну кару, а регіонали - довічне ув'язнення


Конституційний суд поставив під сумнів власне рішення про неконституційність смертної кари

Половина жителів Південного Сходу України хочуть відновлення смертної кари