Кількість курців в Україні скоротилася на 15% завдяки збільшенню цін на цигарки

19 жовтня 09:02

З 2008 роком кількість курців в Україні скоротилася на 15% завдяки підвищенню тютюнового акцизу та обмеженню паління в громадських місцях. У МОЗ переконані, що кількість курців в країні буде зменшуватися і надалі, адже з 16 вересня поточного року заборонена реклама, спонсорство та стимулювання продажу тютюнових виробів.

 

З 2008 роком кількість курців в Україні скоротилася на 15% завдяки збільшенню вартості сигарет і обмеженню паління в громадських місцях. Про це повідомив завідувач сектором щодо контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський.

У програмі "Соціальний статус. Ваше здоров'я" на телеканалі Tonis він сказав, що підвищення тютюнового акцизу, істотно вплинуло на вартість цигарок, а також поступове обмеження паління в громадських місцях сприяло тому, що у порівнянні з 2008 роком кількість курців в Україні скоротилася на 15 %.

"Держава може створити умови, при яких палити буде не престижно і дорого", - зазначив він.

На думку Красовського, кількість курців в Україні буде зменшуватися і надалі, адже з 16 вересня поточного року заборонена реклама, спонсорство та стимулювання продажу тютюнових виробів, з 4 жовтня діє норма про обов'язкове розміщення на пачках цигарок ілюстрацій хвороб, викликаних палінням, а з 17 грудня набуде чинності закон про повну заборону паління у громадських місцях. Закон значно розширить перелік місць, де палити заборонено, а також підвищить вимоги до організації зон для куріння. "Раніше пачка цигарок була ознакою іміджу. Зараз це нагадування по 20 разів на день, що пора кидати палити", - зазначив представник Мінохоронздоров'я.

- Кабмін ініціює нове подорожчання цигарок

На думку Красовського, мета держави - не штрафувати і залякувати курців, а зменшити їхній вплив на оточуючих, постійно нагадувати про необхідність кинути палити, хоча штрафи будуть. Наприклад, власників місць громадського харчування, які порушили закон, будуть штрафувати на суму від 1 тис грн до 10 тис грн. "Повідомляти про порушення можна буде до Державної інспекції з питань захисту прав споживачів. Туди треба написати відповідну скаргу", - уточнив представник Мінохоронздоров'я. Фізичних осіб за паління у громадських місцях штрафуватимуть правоохоронні органи. Сума стягнення складе від 51 до 170 грн.

Представник МОЗ вважає, що знайти причину кинути палити може кожен, і зробити це для себе, своїх дітей або для інших людей. А держава повинна допомогти йому в цьому шляхом проведення інформаційних кампаній та встановлення жорстких обмежень. "Один американець мені говорив: я не можу палити вдома, я не можу курити на роботі, я не можу палити в ресторані. Навіщо мені тоді це потрібно?", - зазначив Красовський.

Він повідомив, що, за статистикою, у 2008 році палили 10,1 млн українців старше 12 років.

Значно зменшилася кількість курців серед жінок з вищою освітою. Що стосується чоловіків, то чим вищий рівень їхньої освіти і добробуту, тим менша серед них кількість курців. "Цигарки стають не модними. Підлітки, які хочуть бути законодавцями моди, вже не палять", - вважає чиновник. !zn

Читайте також:

Тютюновий акциз варто "зафіксувати"

Податкова і Мінфін будуть боротися з палінням змінами акцизів

Відтепер пачки сигарет будуть «прикрашені» страхітливими картинками про наслідки куріння (ФОТО)

Причини схуднення при палінні аналогічні процесу втрати ваги при раку