Католики святкують сьогодні Різдво Христове

25 грудня 08:20

Президент України Віктор Янукович привітав християн західного обряду з Різдвом Христовим і побажав "щастя, родинного затишку та процвітання".

 

Сьогодні у вівторок, 25 грудня, християни західного обряду у всьому світі святкують Різдво Христове за Григоріанським календарем. Президент України вже привітав українських католиків з цим великим святом.

"Шановні співвітчизники! Сердечно вітаю вас з великим святом - Різдвом Христовим. Більше двох тисячоліть світове християнство прославляє чудо народження сина Божого - рятівника, стверджуючи у своїх душах віру, добро і милосердя. Бажаю вам міцного здоров'я, щастя, родинного затишку та процвітання", - йдеться у привітанні Януковича, опублікованому на офіційному сайті глави держави.

Відзначимо, що в Україні Римо-католицька церква налічує близько 1 млн парафіян.


Соціологи підрахували кількість віруючих: третина населення Землі - християни, чверть - мусульмани


Нагадаємо, що згідно з Біблією, в цей день у хліві Діва Марія народила Ісуса Христа. Вона разом з Йосипом утекла з Назарета, де Ірод наказав убити всіх немовлят. Цар злякався, що Син Божий зможе зайняти його трон.

У Віфлеємі Марія та Йосиф не змогли знайти житла, і зашли в один з хлівів. Там, у яслах, і з'явився на світ Ісус.

Першими, хто привітав Новонародженого, були пастухи. Звістку про народження Божого сина їм принесли янголи. Пізніше прийшли волхви-мудреці зі Сходу. Про появу Месії вони знали з легенд. Дорогу до міста їм вказувала яскрава зірка.

Різдву передує сорокаденний піст, останній вечір якого римо-католики називають Віділією. Тоді готують 12 пісних страв, а в помешканнях розсипають сіно. Після вечері люди йдуть на нічну службу до храму, а повертаючись, співають колядки.

Православні та греко-католики святкують Різдво 7 січня. Вони користуються юліанським календарем, або старим стилем. Римо-католики відзначають це свято за григоріанським календарем, тобто на два тижні раніше. !zn


Читайте також:

На Різдво українців чекає мокрий сніг з дощем

Папа Римський сповістив про прихід Спасителя і помолився за мир на Близькому Сході

Світ стежить за пересуванням саней Санта-Клауса: Канада виділила для нього чотири винищувачі