Катастрофа Superjet-100 в Індонезії: оприлюднено перше відео з місця аварії, у Росії в трагедії звинувачують пілотів

11 травня 11:03

Авіаційні експерти в Центрі підготовки авіаперсоналу у підмосковному Жуковському змоделювали останній політ лайнера Sukhoi SuperJet 100.

 

Розслідування причин катастрофи російського літака Sukhoi Superjet-100 в Індонезії може тривати не менше року. Проте у Росії вже заявили, що причиною катастрофи став людський чинник - трагедія сталася з провини пілотів.

Терміни розслідування, за словами представника Національного комітету з безпеки на транспорті Індонезії, визначаються складними умовами в районі падіння лайнера, оскільки на пошук, збір і транспортування фрагментів конструкції може піти багато часу. «Дуже важливо знайти бортові самописці. Від стану інформації в них будуть залежати реальні терміни розслідування», - пояснив він.

Разом з тим, авіаційні експерти в Центрі підготовки авіаперсоналу в підмосковному Жуковському вже змоделювали останній політ лайнера. Експеримент показав, що причиною катастрофи став людський чинник.

В Індонезії зник з радарів російський літак Superjet-100

Експеримент проводився на тренажері для навчання льотного складу повітряних суден Sukhoi Superjet-100. У нього завантажили бази рельєфу місцевості в районі гори Салак і ймовірні параметри польоту - висоту, курс, швидкість і координати падіння.

"Це був неофіційний експеримент, просто всі учасники програми Sukhoi Superjet-100 спробували прояснити для себе причини трагедії", - пояснило джерело в Центрі підготовки авіаперсоналу.

За попередніми даними, 9 травня російський літак починав свій другий за день демонстраційний політ у сонячну погоду, проте, перелетівши через гряду гір, очевидно, несподівано для екіпажу потрапив у дощ і туман. Як повідомлялося, приблизно через 20 хвилин з початку польоту льотчики запитали у диспетчерів зниження. Їм дозволили знизитися з 3 тис. метрів до 1800. Згідно з офіційними даними, через 8 секунд літак на швидкості більше 400 км/год врізався в західний стрімкий схил гори Салак.

Експерти під час експерименту в Жуковському кілька разів "пролетіли" за маршрутом при заданих параметрах і одностайно дійшли до висновку, що авіакатастрофа могла статися через помилку пілотів. При цьому моделювалися різні аварійні ситуації. На думку фахівців, жодна з них не могла призвести до таких наслідків.

Джерела видання в Центрі підготовки авіаперсоналу розповіли, що в літаку була встановлена система безпеки, яка попереджає пілотів про наближення перешкоди. Не помітити цей сигнал неможливо, пояснили експерти. Не виключено, що пілоти могли відключити звукову сигналізацію системи попередження про перешкоду, щоб вона не заважала їм спілкуватися з гостями або щось показувати їм в кабіні під час демонстраційного польоту.

Оскільки локатор системи має підвищену чутливість, в горах він дає практично постійний сигнал, і пілоти вже не звертають на нього ніякої уваги, пояснив співрозмовник газети. Про те, що ситуація вийшла з під контролю, пілоти здогадалися вже в останній момент і, швидше за все, спробували підняти літак, припускає джерело. Щоб перелетіти через гору, їм, очевидно, не вистачило кількох десятків метрів.

Однак експерти не згодні з такими висновками. Як повідомив фахівець льотно-дослідницького інституту, будь-які висновки про причини катастрофи SSJ робити передчасно, бо ніхто не знає, що сталося на борту і як працювали системи літака.

За словами іншого фахівця, викликає питання, чому не спрацювала система попередження зіткнення із землею. "Тут три варіанти: перший, що система могла бути несправна, її могли відключати, або ж на неї не звертали уваги, бо буває таке, що вона спрацьовує помилково", - сказав він.

Даних про тих, хто вижив в авіакатастрофі російського Superjet-100 в Індонезії немає

11 травня місце краху з вертольота вивчив представник Міждержавного авіаційного комітеті (МАК). Про це повідомив російський блогер Сергій Доля, що знаходиться в Джакарті і стежить за пошуковою операцією. Росіянин прибув до Джакарти на розбитому лайнері, але залишився на землі під час останнього польоту.

"Повернувся вертоліт з російським представником МАК. Обговорюють побачене", - написав Доля у своєму мікроблозі на Twitter.

Блоггер у Twitter виклав перше відео з місця катастрофи, оприлюднене індонезійським телебаченням. На записі видно уламки літака, що впав. ТБ також показало рятувальників, що рухаються в районі катастрофи.

В даний час наземна передова пошуково-рятувальна група досягла місця аварії Sukhoi Superjet-100.

Рятувальники евакуювали з місця аварії тіла 12 загиблих. Тіла загиблих доставлені в головний координаційний центр пошуково-рятувальних робіт, що знаходиться ув селі Пасір-Мангіс провінції Західна Ява, неподалік від міста Богор.

SSJ-100 розбився в Індонезії 9 травня в ході демонстраційного польоту. На борту літака, що розбився, були громадяни п'яти країн - всього 45 осіб, у тому числі вісім росіян. Лайнер врізався у схил гори Салак на висоті 5200 футів (1600 метрів).