Із сектору Газа евакуйовано 44 українців, всього охочих - близько 300

20 листопада 14:04

Серед наших співгромадян, що побажали покинути сектор Газа, переважають українки - дружини палестинців та їхні діти. У МЗС зазначають, що палестинці з розумінням ставляться до цієї ситуації, і адекватно налаштовані щодо українців.

 

Близько 300 громадян України висловили бажання евакуюватися з Палестини в разі проведення Ізраїлем наземної операції у секторі Газа, а 44 з них вже вивезені із зони конфлікту, повідомили у Міністерстві закордонних справ України.

«На території сектору Газа, за даними правоохоронних органів палестинської автономії, проживає близько тисячі громадян України. Я підкреслюю: це їхні дані», - сказав на брифінгу у вівторок в Києві директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин.

За його словами, серед цих людей переважають українки - дружини палестинців та їхні діти.

Волошин повідомив, що 17-19 листопада 44 громадянина України були вивезені з сектору Газа через контрольно-пропускний пункт на кордоні з Єгиптом. Дипломат підкреслив, що МЗС України знаходить повну підтримку в цьому питанні з боку єгипетської влади.

Він також зазначив, що і палестинці з розумінням ставляться до цієї ситуації, і адекватно налаштовані щодо українців, оскільки вони не асоціюються у них з неприйнятною політичною позицією.

У той же час Волошин вказав на те, що надходили деякі скарги про те, що бойовики руху ХАМАС якісь чином перешкоджали виїзду українців із сектору Газа.

Директор Департаменту інформаційної політики МЗС також повідомив, що відпрацьовується альтернативний план евакуації українців у разі потреби через контрольно-пропускний пункт на ізраїльсько-палестинському кордоні з подальшим переміщенням їх на територію Йорданії і відправлення звідти на батьківщину.

При цьому Волошин зазначив, що, як і у випадку з евакуацією українців з Лівії, Сирії та інших конфліктних територій, українські громадяни не поспішають евакуюватися, у порівнянні, наприклад, з громадянами європейських країн.

Він також підкреслив, що для українського зовнішньополітичного відомства це вже не перша евакуація своїх громадян за останні два з половиною роки.

«Дії МЗС фактично відпрацьовані до автоматизму, кожен дипломат знає, що робити в подібній ситуації», - запевнив він. !zn

Читайте також:

Генсек ООН закликав Ізраїль і ХАМАС до перемир'я

Війна обходиться Ізраїлю в $15 млн за кожний день


Українцям настійно радять відмовитися від поїздок до Ізраїлю і сектора Газа