Іспанія тимчасово вийде з Шенгенської зони і введе прикордонний контроль

24 квiтня 14:33

Іспанія введе прикордонний контроль, щоб не допустити масових акцій антиглобалістів у Барселоні, де відбудеться засідання керівництва Європейського центрального банку.

 

Іспанія скасує дію Шенгенської угоди про вільне пересування громадян між країнами Євросоюзу на період з 28 квітня по 4 травня у зв'язку з проведенням 3 травня у Барселоні засідання керівництва Європейського центрального банку. Про це повідомили 24 квітня в міністерстві внутрішніх справ країни.

Як пояснили джерела у відомстві, прийняте рішення передбачає введення прикордонного контролю з метою перешкодити в'їзду до столиці Каталонії прихильників ряду антисистемних рухів, які можуть спровокувати 3 травня вуличні заворушення. «Ми маємо дані про можливе прибуття до Барселони таких елементів, насамперед з Італії і Греції», - пояснили в міністерстві.

Раніше повідомлялося, що поява контролю торкнеться тільки тих осіб, які мають намір перетнути іспано-французький кордон в районі Країни Басків і Каталонії. На інших ділянках перетину іспанського кордону ніяких обмежень для туристів з шенгенською візою не буде.

За інформацією ЗМІ, іспанська влада таким чином намагається обмежити масовий в'їзд антиглобалістів з Італії та Греції, які за попередніми даними планують провести в ці дні у Барселоні акції протесту.

Окрім того, на час проведення засідання Європейського центрального банку в Барселоні будуть введені підвищені заходи безпеки. Посилене патрулювання щоб уникнути масових заворушень у місті забезпечать 6,5 тис. співробітників поліції.

Це буде друга скасування Іспанією дії Шенгенської угоди. Вперше на цей крок Мадрид пішов в 2004 році у зв'язку з одруженням наслідного принца Феліпе і Летісії Ортіс.

Надзвичайні заходи безпеки були введені після терактів, скоєних ісламістами у приміських електричках Мадрида 11 березня 2004 року, в результаті яких загинули більше 190 осіб, а понад тисячі отримали поранення.

Крім того, в останні роки Італія відновлювала прикордонний контроль під час епідемії коров'ячого сказу в Європі у 2003 році і під час саміту великої вісімки в Генуї у 2001 році. Німеччина також посилювала прикордонний контроль після мадридського теракту, а Португалія - ​​під час чемпіонату Європи з футболу у 2004 році. !zn

Читайте також:

Німеччина і Франція готуються відновити прикордонний контроль

Грищенко у Нідерландах попросив скасувати візи для українців

Через нелегалів Грецію виганяють з Шенгенської зони


Саркозі пригрозив виходом Франції з Шенгену через іммігрантів