Інститут демографії: Близько чверті українців перебувають за межею бідності

14 липня 16:53

Такі дані надав Інститут демографії та соціальних досліджень Національної академії наук. При цьому, за даними дослідження, найбіднішими є не пенсіонери, а сім'ї з дітьми.

 

Підрахунки ж ООН є песимістичнішими. Адже якщо оцінювати українців за загальноєвропейськими критеріями, то бідних у країні налічують майже 80%.

Існують різні види бідності - абсолютна та відносна.

Критерієм визначення абсолютної бідності є прожитковий мінімум, пояснює директор Інституту соціальних досліджень НАН Олена Макарова.

І в Україні людей, що виживають на суму менше прожиткового мінімуму, - близько 17%, говорить вона. За відносним критерієм - бідними є чверть населення країни.

"Найбіднішими є багатодітні сім'ї та сім'ї з дітьми до 3 років. Найбільша частка бідних - саме серед багатодітних сімей. І з народженням кожної наступної дитини ризик бідності зростає. А там, де більше 4 дітей, там майже 90% бідних", - констатував науковець.

В ООН - методика визначення бідності інша.

Розрахунки ООН базуються на рівні витрат на добу. У розвинених країнах бідними вважають людей, які мають менше 14 доларів на день.

В Україні таких людей - майже 80%, пояснює Катерина Рибальченко, менеджер програми розвитку ООН.

Якщо ж рахувати кількість бідних за специфічною для східної Європи та центральної Азії цифрою - 5 доларів витрат на день, то відсоток нужденних, звичайно, менший, зауважує вона.

"4,5% українців витрачають менше 5 доларів на день. Якщо ми говоримо про бідність в Україні, тобто більшу нерівність доступу до певних благ, ресурсів. Одним із проявів відторгнення від економічного життя є недостатній рівень доходів для забезпечення основних потреб. За результатами 2010 року, 26,4% населення країни можна вважати відторгнутими", - зазначила науковець.