Греція на дві доби позбулася випусків новин

17 сiчня 09:43

Греція втратила на дві доби випуски новин через загальний страйк журналістів, які протестують проти звільнень персоналу і скорочень зарплат.

 

У 48-годинній акції протесту, що почалася у вівторок, 17 січня, беруть участь усі державні та приватні електронні і друковані ЗМІ. Телеканали передають замість випусків новин науково-пізнавальні передачі, а радіостанції - музику.

Припинило передачу всіх повідомлень Афінське інформаційне агентство. На додаток до інформаційної блокади не оновлюються новинні сайти в інтернеті. У середу і четвер не вийде жодна газета.

Боргова криза і заходи жорсткої економії протягом двох останніх років вже призвели до закриття двох великих газет. На межі банкрутства зараз знаходиться приватний телеканал «Алтер», що припинив регулярне мовлення і транслює лише заставку до вимог персоналу, а також історична ліва газета «Елефтеротіпія», яка почала видаватися у 1975 році після падіння хунти «чорних полковників». Працівники «Алтеро» і «Елефтеротіпії» не отримують зарплату вже кілька місяців.

ЗМІ відчули на собі тиск кризи більшою мірою, ніж інші сфери економіки: за два роки там скасовано більше 4 тис. робочих місць без урахування звільнених з регіональної преси. Сьогодні закінчується термін тимчасових контрактів для ще приблизно 650 працівників державного холдингу Грецьке радіо і телебачення (ЕРТ), які поповнять армію безробітних.

Страйк журналістів проходить одночасно з 24-годинною акцією протесту портових робітників, адвокатів, лікарів, учителів, банківських службовців, які незадоволені реформами, які здійснюються урядом в обмін на кредити ЄС і МВФ. Профспілки протестують проти скорочень зарплат і пенсій, вимагають поновлення звільнених на роботі, дотримання роботодавцями раніше укладених колективних трудових угод, що встановлюють норми оплати праці у приватному секторі.