ГПУ з'ясувала обставини деяких "наїздів" на журналістів

17 червня 12:05

Генпрокуратура України за дорученням президента Януковича з'ясувала обставини деяких фактів перешкоджання діяльності журналістів у період 2010-2011 років.

 

Так, вироком Жовтневого районного суду м.Дніпропетровська від 10 січня 2011 року громадянина Антоновського А.В. засуджено до покарання у вигляді штрафу за ч. 1 ст. 171 КК України «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів». Антоновський А.В у червні минулого року забрав карту пам'яті з відеокамери журналістів ТОВ «Акцент-Медіа» Махнюк Н.В. і Грекової А.Г, які готували відеорепортаж на вулицях міста, і заподіяв Махнюк Н.В. легкі тілесні ушкодження.

З1 серпня 2010 близько 22.00 години. у м.Полтаві на території ринку «Мотель» побито оператора ТРК «Лтава» Залеського С.В. Жовтневий районний суд своїм вироком засудив громадянина Сапяна Ю.Г. за ч. 2 ст. 296 КК «Хуліганство» Україна на 1 рік обмеження волі зі звільненням від відбування покарання з випробувальним терміном на 1 рік. Суд встановив, що Сапян Ю.Г., діючи за попередньою змовою з 3-ма встановленими особами, умисно, порушуючи громадський порядок, вдарив оператора кулаком в обличчя і навмисне вдарив потерпілого головою об стовп, заподіявши йому легкі тілесні ушкодження, що спричинили короткочасний розлад здоров'я .

Окрім того, на даний момент у Ленінському районному суді м.Вінниці знаходиться справа за фактом нанесення тяжкого тілесного ушкодження головному редактору газети "Незалежний Кур'єр" Рибаченку С.В., за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України. У скоєнні цього злочину обвинувачується Пастух О.М. 1987 року народження. Близько пів на другу ночі 2 лютого 2011 року в районі дискоклубу "Н2О", де він відпочивав зі своєю дівчиною та друзями, у нього виник конфлікт з Рибаченком С.В., який знаходився у стані алкогольного сп'яніння. Внаслідок конфлікту Пастух О.М. штовхнув Рибаченка С.В. від чого останній впав на асфальт і вдарився головою. Пастуху О.М. пред'явлено обвинувачення у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.121 КК України та обрано запобіжний захід - взяття під варту. Попередній розгляд кримінальної справи було призначено на 24 травня 2011 року, але перенесено на 24 червня через хворобу судді.

Генпрокуратура разом з іншими органами виконавчої влади продовжує перевірку фактів.

Як повідомляло ZN.UA, президент Віктор Янукович доручив генпрокурору Віктору Пшонці створити робочу групу для вивчення ситуації та надання правової оцінки щодо випадків перешкоджання професійній діяльності журналістів. Факти наведено у зверненні редактора інтернет-видання «Українська правда» Олени Притули.