Гостиний двір захистять від забудовників новим охоронним статусом

07 вересня 08:47

Українське товариство охорони пам'яток буде домагатися надання Гостиному двору статусу пам'ятки містобудування. Експерти пропонують зробити предметом охорони держави місце розташування, внутрішні і зовнішні фасади будівлі.

 

В Українському товаристві охорони пам'яток історії та культури мають намір ініціювати надання статусу пам'ятки містобудування Гостиному двору.

Як повідомляє газета «КоммерсантЪ-Украина», директор Науково-дослідного інституту історії архітектури та містобудування Сергій Юрченко відзначає, що в найближчі дні відповідну постанову колегії Українського товариства охорони пам'яток історії та культури передадуть у Міністерство культури, однак остаточне рішення з цього питання буде прийматися колегіально на засіданнях експертної та методичного рад при міністерстві.

«Тоді Гостинний двір буде юридично захищений - після позитивного рішення Мінкульту можна говорити про збереження пам'ятника», - підкреслив Юрченко.

Експерти також пропонують зробити предметом охорони держави місце розташування, внутрішні і зовнішні фасади об'єкта. У той же час, директор ПАТ «Укрреставрація» Дмитро Ярич вважає, що вони і так належать до Гостиного двору як до пам'ятника архітектури.

- Суд не визнав Гостинний двір культурною цінністю Києва


«Фасади зберігаються, буде мінятися тільки внутрішнє наповнення і планування, а основні несучі конструкції будуть збережені і посилені», - пояснив він.

Ярич зазначив, що сам проект реконструкції, автором якого є архітектор Андрій Миргородський, змінять, тільки якщо в держекспертизи виявлять в ньому порушення будівельних норм.

«Остаточне рішення Держекспертизи по цьому проекту ми очікуємо до кінця вересня», - зазначив він і додав, що тільки після цього на об'єкті можуть розпочатися будівельні роботи.

На даний момент, за словами Ярича, у Гостиному дворі обстежуються внутрішні приміщення для створення остаточного кошторису.

Нагадаємо, 19 липня Окружний адміністративний суд Києва відмовився призупинити дію постанови Кабінету міністрів про виведення Гостиного двору з Державного реєстру пам'яток архітектури і зупинити будівельні роботи на його території.

3 серпня президент Віктор Янукович підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння іпотечному кредитуванню», яким схвалив дозвіл на приватизацію Гостиного двору в Києві. Відповідний закон Верховна Рада прийняла 5 липня.

Перехідними положеннями закону передбачено, зокрема, внести зміни до Переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, виключивши з нього Гостиний двір у Києві (Контрактова площа, 4, охоронний номер 872).

Гостиний двір - торговий комплекс на Контрактовій площі в Києві, побудований в 1809 році замість старого двору (60-ті роки XVIII ст., Архітектор Іван Григорович-Барський). Зараз в будівлі Гостиного двору розміщені магазини, а також Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені Заболотного. !zn

Читайте також:

У Києві згорів черговий пам’ятник архітектури

У Гостиному дворі буде постійна виставка художників

На Хрещатику вирубали майже 100 молодих дерев заради фанзони Євро-2012 (фото)

Янукович дозволив приватизацію Гостиного двору