Господарський суд Києва у "суворо закритому режимі" намагається відібрати землю, виділену під громадський центр

28 травня 12:36

Суд відмовив журналістам у можливості висвітлювати хід судового процесу, заявляють в Єврейській громаді Києва.

 

Судовий процес, в якому київська влада намагається відібрати земельну ділянку у єврейської релігійної громади Києва, буде проводитися у закритому для преси режимі, таке рішення прийняли судді Господарського суду Києва на чолі з головою Олесею Михайлівною Ониськів. Суддя заборонила журналістам здійснювати фото- та відео зйомку в залі суду, у тому числі і на найближчому засіданні, 29 травня.

«З незрозумілої причини суд відмовив каналу новин «24», «5 каналу» і агентству «УНІАН» в можливості висвітлювати хід судового процесу», - повідомив президент Всесвітнього Форуму російськомовного єврейства і глава єврейської громади Києва Александер Левін.

Подив з приводу такого ворожого рішення суддів щодо висвітлення процесу висловив також і головний рабин України Моше Асман.

За словами Моше Асмана, громада розраховувала, що публічне висвітлення судового процесу буде сприяти прийняттю зваженого і справедливого рішення.

«Свобода преси - це своєрідний показник рівня демократії в країні. У правовій державі, журналіст має право працювати в залі суду. Ми не розуміємо, настільки високої засекреченості даного судового процесу, який міська влада позиціонує як звичайний господарський конфлікт, і вважаємо, що даний факт обмеження прав журналістів може негативно відбитися на міжнародному іміджі України», - зазначив рабин Асман.

Відзначимо, на суперечній ділянці Єврейська громада Києва планує звести громадський центр. Відповідний договір з забудовником був підписаний два роки тому. Проте, протягом останнього місяця з початкe будівництва, міська влада Києва зробила спробу відібрати ділянку через суд під комерційні інтереси невідомого замовника.

Суд триває вже кілька тижнів за позовом прокуратури Києва в інтересах управління економіки та інвестицій КМДА до забудовника, що співпрацює з громадою - ТОВ "ДБЖ". Прокуратура звинувачує забудовника в несплаті пайового внеску і в порушенні економічних інтересів держави. Однак, Александер Левін пояснює, що ділянка під будівництво Київського єврейського громадського центру знаходиться у власності з 2008 року і всі податки на землю та комунальні платежі сплачуються в належні терміни.

«Заява про те, що не надходження коштів пайового внеску в бюджет Києва порушує інтереси держави, є помилковою і необґрунтованою. Ні Законом "Про прокуратуру", ні іншими законами не передбачено право прокурора звертатися до суду в інтересах територіальної громади міста. Суперечні правовідносини між нашим забудовником і міською владою жодним чином не порушують інтереси держави, а прокуратура вийшла за рамки своїх повноважень, подаючи позов до ТОВ "ДБЖ", - розповів Президент Всесвітнього Форуму російськомовного єврейства.

Александер Левін також розповів, ще 7 травня, єврейська громада запропонувала міській владі проект мирової угоди, яка може бути підписана між сторонами і дозволить припинити непотрібну судову суперечку. «Вісімнадцять днів тому Єврейська громада Києва запропонувала КМДА без судових розглядів, підписати договір із забудовником в новій редакції у відповідності з новим законодавством. Однак, офіційної відповіді від представників міської влади так і не послідувало», - резюмував Александер Левін.

За його словами, громада все ще сподівається на те, що міська влада прислухається до прохань єврейської громади. !zn