Головний приз World Press Photo отримав іспанець Аранда за фотографію про «арабську весну»

12 лютого 12:08

Ми ніколи не дізнаємося, хто ця жінка, що підтримує пораненого родича, але разом вони стають живим втіленням хоробрості простих людей, які допомогли написати цей важливий розділ в історії Близького Сходу.

 

Іспанський фотограф Самуель Аранда став переможцем 55-го щорічного конкурсу World Press Photo, підсумки якого оголошено в п'ятницю, 10 лютого, в Амстердамі. Головний приз цього престижного творчого змагання він отримав за світлину з закритою паранджею єменською жінкою, яка тримає на руках пораненого родича. Фотографія була зроблена для газети «Нью-Йорк таймс» у період народного повстання в Ємені в ході «арабської весни».

Журі з 19 визнаних професіоналів в області фотографії на чолі з британцем Ейданом Салліваном визнало, що зроблений іспанцем знімок передає дух «арабської весни», яка стала одним з головних явищ 2011 року. «Ми ніколи не дізнаємося, хто ця жінка, що підтримує пораненого родича, але разом вони стають живим втіленням хоробрості простих людей, які допомогли написати цю важливу главу в історії Близького Сходу», - сказав глава журі.



Загалом премії присуджено 57 роботам, які журі відібрало з понад 100 тис. світлин, які для участі в конкурсі надіслали 5247 професійних фотографів з 124 країн світу.

Після оголошення результатів конкурсу виставка робіт переможців World Press Photo протягом двох місяців демонструється в Амстердамі, а потім буде подорожувати по світу. Протягом цілого року з кращими зразками світової фотожурналістики можуть познайомитися жителі 100 міст у 45 країнах. Виставку відвідують у середньому близько 2 млн людей на рік.

Конкурс World Press Photo був заснований у 1955 році в Амстердамі. Однойменний фонд є незалежною некомерційною організацією. !zn

Читайте також

Активістам «арабської весни» вручили премію Сахарова


Близький Схід: похмілля арабської весни

Десять найважливіших подій у світі 2011