Глави польської та російської церков закликали до історичного примирення

17 серпня 15:09

Вищі церковні ієрархи Польщі та Росії звернулися до народів обох країн із закликом до примирення. В історичному спільному посланні глави обох церков закликали поляків і росіян відмовитися від помсти й ненависті.

 

В ході візиту московського патріарха Кирила (Гундяєва) до Польщі глава РПЦ і глава польської Конференції католицьких єпископів митрополит Юзеф Міхалік у п'ятницю, 17 серпня, підписали в Королівському палаці у Варшаві спільне послання про примирення, адресоване народам Росії та Польщі.

У посланні вищих церковних ієрархів обох країн говориться, що «після Другої світової війни і хворобливого досвіду атеїзму, нав'язаного нашим народам, сьогодні ми вступаємо на шлях духовного і матеріального оновлення».

- Глава Російської православної церкви вперше в історії прибув з візитом до Польщі

У документі підкреслюється, що примирення передбачає готовність прощати образи і несправедливість. «Кожен поляк повинен бачити в росіянинові і кожен росіянин у кожному полякові брата і друга», - йдеться в заяві.

При цьому автори документа зазначили, що прощення не означає забуття. «Пробачити - значить, відмовитися від помсти й ненависті, брати участь у творенні згоди і братерства між людьми, нашими народами і країнами», - йдеться в посланні.

Крім того, патріарх Кирило і митрополит Юзеф Міхалік закликали істориків до об'єктивного дослідження минулого, зусилля яких мають бути спрямовані на встановлення «нефальсифікованої історичної істини».

Нинішній візитПольщі главою РПЦ - перший в історії. Над складанням спільного послання кілька років працювали в Московському патріархаті і Католицькій церкві Польщі. !zn

Читайте також:

Патріарх Кирил: Православні не ходять на демонстрації, вони моляться в тиші монастирів

Московський патріарх Кирило закликав владу прислухатися до
«правильних» протестів

Московський патріарх скоротив свою програму в Кишиневі через протести