Гідрометцентр: Морози до 35° очікуються в Україні ще 10 днів

26 сiчня 10:33

Сибірські морози, що прийшли в Україну, збережуться ще більше десяти днів.

 

Сильні морози, які місцями досягають 35° градусів вночі, збережуться в Україні до 7-8 лютого, повідомила начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко.

При цьому вона зазначила, що озимі в Україні не мають достатнього сніжного покриву приблизно на 30% площ, тому можуть постраждати.

«При таких морозах стан озимих залежить від наявності снігу на полях, покрив повинен бути не менше 10 сантиметрів. 30% посівів на сьогоднішній день не мають такого надійного захисту, тому вони можуть вимерзати», - сказала вона.

Т.Адаменко уточнила, що в даний час недостатній сніговий покрив мають посіви озимих на півдні та сході України. «Можливе локальне вимерзання озимих на півдні Україні. Така ж ситуація ймовірна у східних областях - Луганській, Харківській і Донецькій, де сніговий покрив менше 5 сантиметрів», - повідомила вона.

При цьому експерт відзначила, що ситуацію у південних областях може посилити сильний вітер, який буде видувати сніг з полів.

Згідно з даними Держстату, Україна під урожай 2012 року засіяла озимими на зерно і зелений корм, включаючи ріпак, 9,4 мільйона гектарів, що на 1,9% більше, ніж під урожай 2011 року. Площі під озимими зерновими розширилися на 3,8% і склали 8,4 мільйона гектарів.

Раніше Мінагропрод прогнозував пересівання в поточному році близько 2 мільйонів гектарів озимих зернових через несприятливі погодні умови, що склалися в Україні минулої осені і на початку зими. !zn

Читайте також

Синоптики прогнозують у четвер до 27° морозу

Сильні морози протримаються в Україні до 4 лютого

Україна може втратити до третини врожаю озимих через погоду