«Футбольні» заворушення в Єгипті тривають: двоє загиблих, понад 600 поранених

03 лютого 10:08

Протистояння уболівальників єгипетських клубів "Аль-Ахлі" і "Аль-Масрі" переросло у масові демонстрації і сутички з поліцією.

 

В Єгипті тривають народні заворушення, викликані сутичкою фанатів футбольних клубів "Аль-Ахлі" і "Аль-Масрі". 3 лютого під час зіткнення демонстрантів з поліцією у місті Суец загинули дві людини, 15 поранено. У зіткненнях демонстрантів з поліцією у Каїрі в ніч на п'ятницю постраждали більше 600 осіб.

У Суеці, за словами очевидців, близько трьох тисяч людей зібралися у п'ятницю перед будівлею штаб-квартири місцевої поліції після появи інформації про те, що минулої середи у результаті бійки і тисняви ​​на стадіоні у місті Порт-Саїд загинув один житель Суеца.

У столиці учасники акції протесту спробували прорватися до будівлі Міністерства внутрішніх справ, але їх було зупинено сльозогінним газом. У відповідь маніфестанти закидали поліцейських камінням.

Багато демонстрантів скандують гасла проти Вищої військової ради, що знаходиться при владі у країні. На центральній площі Тахрір виникло наметове містечко маніфестантів.

Нагадаємо, трагедія сталася у Порт-Саїді після матчу національної першості з футболу між каїрською командою "Аль-Ахлі" і місцевим "Аль-Масрі" у середу ввечері, загинули 74 і постраждали до 300 осіб. Після закінчення матчу вболівальники вирвалися на поле і вступили у запеклу сутичку один з одним. У деяких учасників бойовища в руках була холодна зброя.

Раніше прем'єр-міністр Єгипту оголосив про звільнення низки високопоставлених чиновників у зв'язку з трагедією на футбольному стадіоні. У відставку відправлені губернатор провінції Порт-Саїд і керівництво Футбольного союзу Єгипту. Затримано поліцейських, що відповідали за безпеку у Порт-Саїді.

У Порт-Саїд направлені підрозділи армії, які разом з поліцією охороняють морги та лікарні. Біля в'їзду в місто встановлені блок-пости.

ЗМІ відзначають, що протистояння "Аль-Масрі" і "Аль-Ахлі" має принциповий характер, а останнім часом у протистояння "зелених орлів" і "червоних дияволів" додався політичний аспект. Єгипетські ЗМІ відзначають, що серед уболівальників команди з Порт-Саїда багато прихильників "колишнього режиму", у той час як фанати "Аль-Ахлі" були активними учасниками революції.

Тим часом у країні триває триденний траур. У Порт-Саїді відбулися похорони деяких загиблих. !zn

Читайте також:

В Єгипті заарештували 47 учасників футбольного бойовища


В Єгипті у зіткненнях після футбольного матчу загинули 73 людини (відео)

На Євро-2012 зарубіжних уболівальників будуть супроводжувати іноземні поліцейські