Французький закон про покарання за заперечення геноциду вірмен визнано неконституційним

28 лютого 18:13

Покарання за заперечення геноциду вірмен суперечить принципу свободи висловлення поглядів, вважають французькі судді.

 

Конституційна рада Франції визнала такою, що не відповідає основному закону країни кримінальну відповідальність за заперечення геноциду вірмен в Османській Туреччині. Судді постановили, що передбачені покарання в розмірі 45 тисяч євро і рік тюремного ув'язнення не відповідають принципу свободи вираження думок.

Законопроект раніше пройшов затвердження в обох палатах французького парламенту і до кінця лютого його мав намір підписати президент Ніколя Саркозі.

Закон викликав широкий міжнародний резонанс. Вірменія і вірменські громади по всьому світу вітали його, Туреччина - різко засудила.

Сьогоднішнє рішення Конституційної ради Анкара, навпаки, привітала. Глава МЗС Туреччини Ахмет Давутоглу пообіцяв розглянути питання про відновлення економічних і військових зв'язків з Францією, перерваних на знак протесту проти ухвалення закону.

Геноцид вірмен визнали Рада Європи, Європарламент, підкомісія ООН із запобігання дискримінації та захисту меншин, Комісія ООН з військових злочинів, всесвітня рада церков тощо. Туреччина заперечує факт геноциду, заявляючи про неоднозначний характер подій.

Франція вже давно визнала в якості геноциду події 1915-1923 років, коли було вбито близько 1,5 млн вірмен. Новим у законі було покарання за його заперечення. !zn

Читайте також

У Франції садитимуть на рік за заперечення геноциду вірмен


Туреччина погрожує Франції санкціями за законопроект про геноцид проти вірмен


Вірмени всього світу відзначають 96-ту річницю Геноциду

Турки почали демонтаж пам'ятника своєї дружби з вірменами